19.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Όταν στο χωριό «Εργάτες» επικρατούσε ξεσηκωμός υπέρ του ιερέα βιαστή της Ελενας

Ημερομηνία:

Μπορεί σήμερα η Κύπρος να έχει ξεσηκωθεί μετά την αυτοκτονία της 29χρονης Έλενας Φραντζή τη στιγμή που ο βιαστής ιερέας και πατριός της κυκλοφορεί ελεύθερος, αλλά όταν συνέβη η καταγγελία στις 21 Ιούνη του 2011, οι κάτοικοι του χωριού “Εργάτες” όπου λειτουργούσε ο συγκεκριμένος ιερέας, τον στήριζαν και ζητούσαν την αθώωσή του, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία ανυπόστατη και κατηγορώντας τον Μητροπολίτη ότι “δεν χειρίστηκε σωστά το όλο θέμα”.

Άραγε, και στην Ελλάδα, μέχρι πριν μερικά χρόνια, πόσες καταγγελίες παιδιών δε λήφθηκαν ποτέ σοβαρά, επειδή τις έκαναν παιδιά ή επειδή οι γείτονες προστάτευσαν τον βιαστή;

Διαβάστε τι γραφόταν σε ρεπορτάζ του sigmalive καθώς και φωτογραφίες από πανό που είχαν αναρτηθεί:

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στο χωριό Εργάτες, μετά τα πρόσφατα γεγονότα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αρχικά ήταν η απόφαση που έλαβε ο Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐας να μεταθέσει τον τελούντα σε αργία ιερέα του χωριού, ύστερα από καταγγελία που έγινε σε βάρος του στην Αστυνομία. Στην καταγγελία προέβη 20χρονη, η οποία ισχυρίζεται ότι πριν από 17 χρόνια δέχθηκε επίθεση από τον ιερέα και την πρεσβυτέρα, οι οποίοι ήταν ανάδοχοι γονείς της την περίοδο αυτή.

Οι κάτοικοι του χωριού, γνωρίζοντας το ήθος και τη μακρόχρονη προσφορά του ιερέα στην περιοχή, απορρίπτουν τις κατηγορίες και τις θεωρούν ανυπόστατες και αντιφατικές. Σ’ ένα άλλο περιστατικό που συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής, το οποίο, σύμφωνα με την Αστυνομία, θεωρείται ότι έχει σχέση με όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο χωριό, έγινε ρίψη χειροβομβίδας στην αυλή του σπιτιού του πρώην εκκλησιαστικού επιτρόπου Εργατών Θεοδόση Τσαγγαρίδη.

Οι Αρχές συνέλαβαν ως ύποπτο για την υπόθεση της επίθεσης το γιο του τελούντα σε αργία ιερέα. Ο φερόμενος ως ύποπτος τελεί υπό κράτηση για οκτώ ημέρες, ύστερα από απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Η «Σ» επισκέφτηκε τους Εργάτες και μίλησε με τους κατοίκους, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν απερίσπαστοι τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αποπομπή του επί 18 ετών ιερέα του χωριού. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού, την Κυριακή, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, αρνήθηκε να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ιερέας που στάλθηκε από τη Μητρόπολη Ταμασσού και Ορεινής.

Να σημειωθεί ότι χθες ο ιερέας μετέβη στο ΤΑΕ Λευκωσίας και, αφού ανακρίθηκε, υπέγραψε το κατηγορητήριο για την υπόθεση, η οποία και επίσημα θα πάρει σύντομα το δρόμο της δικαιοσύνης. Ο ιερέας τελεί υπό 6μηνη αργία από τα καθήκοντά του μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και αναμένεται η μετάθεσή του σε άλλη ενορία, ενδεχόμενο που απεύχονται οι κάτοικοι του χωριού. Ο ιερέας ειδοποιήθηκε, επίσης, να απομακρυνθεί από το σπίτι του, στο οποίο μεγαλώνει τα πέντε παιδιά του και άλλα δύο ως ανάδοχος πατέρας, γεγονός που εξόργισε ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής.

Οικονομική η αιτία;

15aba110d64477

Εν τω μεταξύ, φήμη που κυκλοφορεί στο χωριό και πολλοί την ασπάζονται, αναφέρει ότι πίσω από την αποπομπή του ιερέα κρύβονται και οικονομικοί λόγοι. Συγκεκριμένα, όπως αυτολεξεί μάς αναφέρθηκε, «ο λόγος ήταν οι λανθασμένοι χειρισμοί εκ μέρους της εκκλησιαστικής επιτροπής για την ανοικοδόμηση της εκκλησίας. Η επιτροπή αποφάσισε να βελτιώσει την εικόνα της εκκλησίας και αφού ο ναός παρουσίαζε οικονομική ευρωστία, αποφασίστηκε ώστε να προχωρήσει σε αυτήν την ανοικοδόμηση.

Το κόστος υπολογίστηκε περί τα 230.000 ευρώ και προκηρύχθηκε προσφορά γύρω στα 250.000 ευρώ, αφού υπολογίσαμε ότι θα μαζευόταν το ποσό σύντομα. Εκεί ξεκίνησαν οι προστριβές μεταξύ του ιερέα και της εκκλησιαστικής επιτροπής, ενώ, όταν άρχισαν τα έργα, προστίθεντο και άλλες εργασίες, με αποτέλεσμα το κόστος να εκτοξευτεί. Τελικά, οι υπόλοιπες διορθωτικές εργασίες δόθησαν με λανθασμένους χειρισμούς, έτσι, σήμερα, φτάσαμε στο σημείο, μια εύρωστη εκκλησία να χρωστά περί τα 350.000 ευρώ!».

Ενστάσεις και ερωτήματα

Οι κάτοικοι των Εργατών μίλησαν στη «Σ», αλλά, για ευνόητους λόγους, θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι. Στην πλειοψηφία τους αφήνουν σαφέστατες αιχμές κατά του Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής κ. Ησαΐα, ο οποίος «δεν χειρίστηκε σωστά το όλο θέμα», όπως υποστηρίζουν. «Λίγες ημέρες πριν από την Αγία Εβδομάδα, ο Μητροπολίτης καθησύχαζε το ποίμνιο ότι στηρίζει τον ιερέα της κοινότητας και περιμένει απλώς την απόφαση της Αστυνομίας για αθώωσή του. Ταυτόχρονα, μας υποσχέθηκε ότι θα συλλειτουργήσει μαζί του όταν τελειώσουν όλα. Αλλά, με το να τον αποπέμπουν, σημαίνει ότι τον δίκασαν πριν την ώρα του, και αυτό είναι σίγουρα άδικο», επισημαίνουν. Ταυτόχρονα, στο χωριό πλανάται το ερώτημα, γιατί σε άλλο χωριό ο ιερέας θα μπορεί να λειτουργεί, ενώ στους Εργάτες όχι.

Παράλληλα, οι κάτοικοι που μας μίλησαν, διαμηνύουν μαζικά ότι δεν θα μπαίνουν εντός του ναού κατά τις ώρες λειτουργίας, αλλά θα βρίσκονται στο προαύλιο της εκκλησίας, για να εκφράζουν την αντίθεσή τους. Αναφορικά με την προχθεσινή λειτουργία, πληροφορηθήκαμε ότι στον ναό δεν εισήλθαν περισσότερα από πέντε άτομα, ενώ οι πιστοί προτίμησαν να τελέσουν τα μνημόσυνά τους σε άλλους γειτονικούς ναούς.

"google ad"

Και οι νέοι στο πλευρό του

15aba112a82c7b

«Υποστηρικτές» του ιερέα εμφανίζονται και άτομα νεαρά σε ηλικία. «Άλλοι λένε έτσι, άλλοι αλλιώς. Οι νέοι του χωριού μας είναι μαζί του, αφού πολλές φορές τον χρειαστήκαμε και θέλουμε να μείνει», τονίζουν. Στο χωριό όλοι αναφέρονται σε «μεγάλη αδικία», ενώ άλλοι χαρακτηρίζουν δικαιολογημένη την αντίδραση κάποιων να καίνε καλάθους. Άλλος κάτοικος Εργατών, αναφερόμενος στο ήθος του κατηγορούμενου ιερέα, σημείωσε ότι τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή «λειτούργησε πυροσβεστικά, ώστε να μην προκληθούν περαιτέρω επεισόδια και, παρά το ότι ο κόσμος τον υποστήριζε με σθένος, εκείνος προτίμησε να τους καθησυχάσει και να τους καλεί να ηρεμήσουν

Σίγουρα αυτό το είδε και ο αστυνομικός που βρισκόταν εκεί», σημείωσε. Αναφορικά με την απόφαση της απομάκρυνσης του ιερέα και των επτά παιδιών του από το σπίτι όπου διαμένει, ο ίδιος κάτοικος το θεωρεί «απάνθρωπο τόσο γι’ αυτόν όσο και για τα παιδιά που μεγαλώνει. Μας είπαν ότι ο πάτερ μόνο που βρίσκεται στο χωριό θα προκαλεί προβλήματα και σκάνδαλα, αλλά αυτά ο κόσμος δεν τα καταλαβαίνει», κατέληξε.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...