22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Όχι, η Γροιλανδία δεν έχασε τελικά το 40% των εκτάσεων πάγου της σε λίγες ώρες

Ημερομηνία:

Τις τελευταίες ημέρες είδαμε μια σειρά τίτλων σε άρθρα του ελληνικού τύπου οι οποίοι αναφέρουν ότι «στην Γροιλανδία έλιωσε πάνω από το 40% των πάγων μέσα σε λίγες ώρες». Ο ισχυρισμός όμως είναι ψευδής.

Το είδαμε στα: tvxs.grcnn.graltsantiri.grnewsbomb.grethnos.grcretalive.grparallaximag.grnews247.griefimerida.gr και αρκετά άλλα.

Το πρόβλημα δεν είναι στην ίδια την είδηση της απώλειας εκτάσεων πάγου αλλά στην λάθος μετάφραση/παρερμηνεία αυτού του σημείου:

Over 40% of Greenland experienced melting Thursday, with total ice loss estimated to be more than 2 gigatons (equal to 2 billion tons) on just that day alone.

Το εν λόγω σημείο μεταφράζεται ως εξής:

Σε περιοχές που καλύπτουν το 40% της έκτασης της Γροιλανδίας παρατηρήθηκε την Πέμπτη απώλεια πάγων η οποία ανέρχεται σε 2 γιγατόνους (ίση με 2 δισεκατομμύρια τόνους) μόνο σε αυτή την ημέρα.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι η είδηση για σημαντικές απώλειες πάγου στη Γροιλανδία είναι πραγματική. [πηγή]


Με πολύ απλά λόγια αυτό σημαίνει πως έλιωσαν κομμάτια πάγου σε διαφορετικά σημεία της Γροιλανδίας τα οποία μαζί (τα σημεία απ’ όπου έλιωσαν οι πάγοι όχι η ίδια η ποσότητα του πάγου που έλιωσε) αποτελούν το 40% της έκτασης της Γροιλανδίας.

Τα ελληνικά μέσα παρερμηνεύοντας το παραπάνω σημείο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 40% των πάγων της Γροιλανδίας έλιωσε σε μια ημέρα. Πρώτον ας δούμε τι ποσοστό του συνολικού πάγου της Γροιλανδίας έλιωσε στη πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τις αναφορές η Γροιλανδία είχε απώλεια ίση με 2 γιγατόνους πάγου ή αλλιώς 2.184 κυβικά χιλιόμετρα. Ο συνολικός όγκος του πάγου στη Γροιλανδία, παρά τις ετήσιες αυξομειώσεις, είναι περίπου 2,850,000 κυβικά χιλιόμετρα. Επομένως η απώλεια των 2 γιγατόνων είναι ίση με το 0.0000765% του συνολικού όγκου πάγου. Προφανώς αυτό το νούμερο απέχει πολύ από το 40% το οποίο αναφέρουν τα ελληνικά δημοσιεύματα.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά και σε tweet της υπηρεσίας «Polar Portal» η οποία παρακολουθεί το κλίμα στην Αρκτική: [πηγή 1][πηγή 2]


«H απότομη αύξηση στο ρυθμό απώλειας πάγου τόσο νωρίς εντός της εποχής του καλοκαιριού είναι ασυνήθιστη αλλά όχι άνευ προηγούμενου».



Σύμφωνα με σχετικές μελέτες αν όλος ο πάγος στη Γροιλανδία έλιωνε σήμερα, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε κατά 7.6 μέτρα. Επομένως απώλεια της τάξης του 40% χοντρικά θα συνέβαλε κατά 3.04 μέτρα άνοδο. Αυτή η είδηση θα σήκωνε συναγερμούς σε κάθε κυβέρνηση παγκοσμίως κάτι το οποίο προφανώς δε συνέβη.[πηγή]

Φυσικά ακόμα και η συγκεκριμένη απώλεια των 2 γιγατόνων αποτελεί σοβαρή εξέλιξη,την οποία οι σχετικοί ερευνητές εξετάζουν προσεκτικά, αλλά σίγουρα δε πρόκειται για καταστροφή του μεγέθους που αφήνουν να εννοηθεί τα ελληνικά δημοσιεύματα.

Με βάση όλα τα παραπάνω επομένως, ο ισχυρισμός ότι η Γροιλανδία έχασε το 40% των εκτάσεων πάγου της σε λίγες ώρες κρίνεται ψευδής.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ