9,5 εκατ. Ευρωπαίοι εργαζόμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους

Κανένα σχόλιο

«Βόμβα» στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ρίχνουν τα margin calls που χτύπησαν στις ευρωπαϊκές συναλλαγές ενέργειας. Οι «άγριες» διακυμάνσεις στις τιμές απαιτούν μεγαλύτερη ρευστότητα, καθώς απορροφούν μεγαλύτερα κεφάλαια για εγγυήσεις. Με πάρα πολύ απλά λόγια, το margin call σημαίνει πως όσα χρήματα είχες βάλει στο margin (συναλλαγή επί πιστώσει) σαν εγγύηση δεν μπορεί να καλύψει το χρεωστικό που έχεις δημιουργήσει. Έτσι, όταν οι τιμές αυξάνονται, απαιτούνται επιπλέον εξασφαλίσεις σαν εγγύηση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η νορβηγική Equinor υπολογίζει ότι πρέπει να καλυφθούν margin calls ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων προκειμένου να μην καταρρεύσει η αγορά ενέργειας.

Προειδοποιεί επίσης πως η ευρωπαϊκή αγορά παραγώγων κινδυνεύει να «παγώσει» εάν οι κυβερνήσεις δεν καλύψουν με ρευστότητα το παραπάνω ποσό για τις εταιρείες.

"Sponsored links"

«Θα χρειαστεί στήριξη της ρευστότητας», αναφέρει σχετικά η Helge Haugane, αντιπρόεδρος της Equinor για το αέριο και την ενέργεια.

Σουηδία και Φινλανδία ρίχνουν πολλά δισ. ευρώ στην ενέργεια

Εγγυήσεις οικονομικής ρευστότητας άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της ενέργειας ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει να προσφέρει η κυβέρνηση της Φινλανδίας, προκειμένου να βοηθήσει στην αποτροπή μιας σκανδιναβικής οικονομικής κρίσης.

«Το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι η έσχατη επιλογή χρηματοδότησης για εταιρείες που διαφορετικά θα απειλούνταν με αφερεγγυότητα», δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν.

Οι εγγυήσεις -σχεδιασμένες για να βοηθήσουν τις εταιρείες που αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις εξασφαλίσεων που απαιτούνται για την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας- θα ανέλθουν σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια σουηδικών κορόνων, δήλωσε η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον

Χωρίς κυβερνητικές εγγυήσεις, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει ήδη σε «τεχνική χρεοκοπία», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Mikael Damberg.

9,5 εκατ. Ευρωπαίοι εργαζόμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι αδύνατο να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους για την ενέργεια εξαιτίας της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού και του αερίου, προειδοποίησε σήμερα με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (CES).

«Περίπου 9,5 εκατομμύρια ενεργών οικονομικά πολιτών είχαν ήδη δυσκολίες για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους για την ενέργεια» πριν ο πληθωρισμός καταγράψει άλμα και φθάσει τον Αύγουστο στην ευρωζώνη στο επίπεδο ρεκόρ του 9,1% σε διάστημα έτους, αναφέρει η CES, η οποία βασίζεται σε μια μελέτη του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου.

"Sponsored links"

Από τον Ιούλιο 2021 ως τον Ιούλιο 2022, το κόστος του αερίου και του ηλεκτρικού αυξήθηκε κατά 38% σε όλη την Ευρώπη «και συνεχίζει να αυξάνεται».

Κατά συνέπεια, σε 16 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, «οι εργαζόμενοι που πληρώνονται με τον ελάχιστο μισθό πρέπει να βάζουν στην άκρη το μισθό ενός μήνα, ακόμη και περισσότερα, για να συνεχίσουν να έχουν φως και θέρμανση στο σπίτι τους», υπογραμμίζουν τα συνδικάτα. Το 2021, αυτό συνέβαινε μόνο σε 8 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Το 2022, ένας οικονομικά ενεργός πολίτης στην Εσθονία οφείλει έτσι να εργάζεται 26 ημέρες περισσότερο απ’ ό,τι το 2021 για να πληρώσει τον ετήσιο λογαριασμό του για την ενέργεια και ένας οικονομικά ενεργός πολίτης στην Ολλανδία 20 ημέρες επιπλέον.

Στη Σλοβακία, την Ελλάδα, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ιταλία, «ο μέσος ετήσιος λογαριασμός για την ενέργεια αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από ένα μήνα μισθού για έναν οικονομικά ενεργό πολίτη που αμείβεται με τον μέσο μισθό» της χώρας του, αναφέρει η CES.

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live