Κεράσι γλυκό
2 κιλά κεράσια (πετροκέρασα), 2 κιλά ζάχαρη, 1 φλιτζάνι του καφέ νερό, 2-3 κουταλιές λεμόνι, βανίλια λοβός.
Όλα τα κεράσια μπορούν να γίνουν γλυκό. Τα καλύτερα όμως είναι τα άσπρα κεράσια. Τα βρίσκομε στην Λαϊκή. Είναι συνήθως Γερακάρι κεράσια. Με μια φουρκέτα αφαιρούμε το κουκούτσι. Ξεπλένομε, τα κουκούτσια μ’ ένα φλιτζανάκι νερό και το προσθέτουμε στα καθαρισμένα κεράσια. Προσθέτομε την ζάχαρη και τα αφήνομε να σταθούν 1-2 ώρες. Βράζομε το γλυκό σε χαμηλή φωτιά να λιώσει η ζάχαρη. Μετά δυναμώνουμε τη φωτιά. Ξαφρίζομε. Όταν αλλάξει η βράση και μεγαλώνουν οι φούσκες, έχει δέσει το γλυκό. Προσθέτομε το λεμόνι. Κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα, φουσκώνουν έτσι τα κεράσια και μένουν τραγανά.
Βύσσινο γλυκό
2 κιλά βύσσινο, 2 κιλά ζάχαρη, 1 φλιτζάνι νερό, 2-3 κουταλιές λεμόνι, βανίλια.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα ξεπλένομε τα κουκούτσια με ένα φλιτζάνι νερό το ρίχνομε στα βύσσινα. Στη συνέχεια τα βράζουμε. Πρέπει να αφαιρούμε συνεχώς τον αφρό. Όταν δέσει ρίχνομε το λεμόνι και την βανίλια προηγουμένως. Ανακατεύομε (κουνάμε) κυκλικά την κατσαρόλα να φουσκώσουν τα βύσσινα.
Χουρμάδες γλυκό
2 κιλά χουρμάδες, 1 κιλό ζάχαρη, 2-3 κουταλιές λεμόνι, 2 φλιτζάνια νερό, μερικά γαρύφαλλα, κανέλα μασούρι, αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρντισμένα.
Διαλέγουμε ξερούς και γερούς χουρμάδες και τους αφήνομε στο νερό 2-3 ώρες να μαλακώσουν. Βγάζομε το κουκούτσι τους με πολλή προσοχή ώστε να μην ανοίξει ο χουρμάς και βάζομε μέσα ένα αμύγδαλο. Ετοιμάζομε το σιρόπι με την κανέλα και τα γαρύφαλλα και πριν δέσει ρίχνομε τους χουρμάδες να πάρουν μερικές βράσεις. Τους τραβάμε, ρίχνομε το λεμόνι, ξαφρίζομε και αφού δέσει καλά το σιρόπι τους ξαναρίχνομε να βράσουν.
Ντοματάκι γλυκό
25 ντοματίνια (οβάλ, όχι ώριμα), 1 κιλό ζάχαρη, 1 λεμόνι, 1 κουταλιά μέλι, 1 ποτήρι νερό, 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό, φλούδα κανέλα και μερικά γαρύφαλλα, αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρντισμένα.
Ασβεστόνερο: 1 κουκί ασβέστη το διαλύομε σε δύο κιλά νερό και το αφήνομε να σταθεί δύο μέρες ή δύο κουταλιές σβησμένο ασβέστη διαλυμένο σε 2 κιλά νερό.
Ξεφλουδίζομε τις ντομάτες. Χαράζομε λίγο την μεριά του κοτσανιού να βγουν οι σπόροι. Βάζομε σε ασβεστόνερο για 45 λεπτά το οποίο ασβεστόνερο έχομε περάσει από τουλπάνι. Τα πλένομε καλά, τα βάζομε σε πετσέτα να στραγγίξουν. Βράζομε 1 ποτήρι νερό με ένα κιλό ζάχαρη για πέντε λεπτά, ρίχνομε τα ντοματάκια, το λεμόνι, τα γαρύφαλλα, την κανέλα. Ξαφρίζομε. Τραβάμε απ’ τη φωτιά και αφήνομε το γλυκό 24 ώρες. Τραβάμε τα ντοματάκια. Βράζομε το σιρόπι μέχρι να δέσει. Αμύγδαλα καβουρντισμένα έχομε χώσε σε κάθε ντοματάκι. Τα ξαναβάζομε στο σιρόπι και βράζομε ακόμα λίγο. Τα τραβάμε απ’ τη φωτιά. Αφήνομε να κρυώσουν και τοποθετούμε σε βάζα.