24.8 C
Chania
Friday, June 9, 2023

Debate: Μarket pass διαρκείας ανάχωμα στις τιμές – Το σχέδιο της ΝΔ για την ακρίβεια

Ημερομηνία:

Την ώρα που η ακρίβεια επιμένει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο χθεσινό  ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του market pass.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δοκιμασμένο το μέτρο του market pass κι εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια και κριθεί ότι υπάρχει πρόβλημα τότε «είμαι διατεθειμένος στο δεύτερο εξάμηνο να το χορηγήσουμε»

.Άλλωστε, σύμφωνα και με το πρόγραμμα της ΝΔ πρώτιστος στόχος είναι η αύξηση αύξηση των μισθών κατά 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500€ από 1.170 ευρώ.) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950  ευρώ εντός της τετραετίας.

Όσον αφορά τους φόρους προβλέπεται μεταξύ άλλων, σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027, αύξηση από 1/1/2024 του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά, μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους, μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025 και μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%. Μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Η ακρίβεια

Οι καταναλωτές παραμένουν απελπισμένοι βλέποντας τις αυξημένες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς το κύμα ακρίβειας έχει «σαρώσει» τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Οι ανατιμήσεις σε ψωμί – δημητριακά (13,8%) και κρέατα (12%) μαζί με την ομάδα γαλακτοκομικών – αυγών (19,1%) και έλαια – λίπη (16,2%) αναδεικνύονται πρωταγωνιστές στην ακρίβεια.Τον Απρίλιο, ξεχωρίζουν οι αυξήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια (32,9%), τα κόμιστρα των ταξί (32,9%), τα ξενοδοχεία ( 22,2%) ενώ από κοντά ακολουθούν εισιτήρια πλοίων (11,2%) και πακέτο διακοπών ( 10,9%).

Με τον πληθωρισμό στο 3%, ο δείκτης τιμών διατροφής έτρεξε τον Απρίλιο με 11,4% σχεδόν εξουδετερώνοντας τις θετικές επιπτώσεις από τη μείωση του δείκτη της ομάδας Στέγαση κατά 13,4% εξαιτίας της κάθετης πτώσης τιμών σε ηλεκτρισμό ( 29,9%), φυσικό αέριο (25,1%) και πετρέλαιο θέρμανσης (20,7%). Σε δωδεκάμηνη βάση, μόνο οι μεταβολές της ενέργειας ,των καυσίμων και των τηλεφωνικών υπηρεσιών ( 1,8%) έχουν αρνητικό πρόσημο. Όλα τα υπόλοιπα καταγράφουν ανατιμήσεις.

Το market pass

Υπενθυμίζεται ότι, το market pass προβλέπει μία ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών των νοικοκυριών, που θα δίνεται είτε μέσω ψηφιακής κάρτας αγορών στα κινητά, είτε θα κατατίθεται μειωμένη (80%) στους λογαριασμούς των δικαιούχων.Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Συγκεκριμένα, η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού, το οποίο ενδέχεται να αποτελείται από συζύγους ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ