Mετά τα Φαλάσαρνα και το Λαφονήσι κάποιοι λιγουρεύονται και τον Μπάλο

Κανένα σχόλιο

Φαίνεται ότι με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανοίγουν… όχι δρόμοι αλλά ολόκληροι λεωφόροι για τα συμφέροντα λίγων ισχυρών και στα Χανιά.

Τι άλλο να πούμε σχετικά με τις ειδήσεις περί δημιουργίας μέγα – τουριστικής (…πράσινης) τουριστικής επένδυσης στα Φαλάσαρνα αλλά και το ξεπούλημα για μόλις 1,75 εκ. ευρώ τεράστιας έκτασης 610.807,65 τ.μ. στην παραλία “Βουλισμενη Ελαφονήσου” στην ίδια εταιρεία “ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ Α.Ε.”;

Για τα Φαλάσαρνα με θλίψη μας διαπιστώσαμε ότι οι μόνες συγκροτημένες αντιδράσεις ήταν από την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων αλλά και από τον βουλευτη του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτων Αρσένη, ο οποίος και κατέθεσε ενστάσεις στη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην οποία επισημαίνει ότι “800 κλίνες θέλουν να χτίσουν, όταν ακόμη και ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη επιτρέπει μέχρι 150 και όχι σε όλες τις Natura, αλλά μονο στις ζώνες Γ – διατήρησης οικοτόπων και ειδών”.

"Sponsored links"

Άραγε, γιατί τέτοια εκκωφαντική σιωπή από τους υπόλοιπους; Γιατί τέτοια σιωπή από τα ΜΜΕ; Γιατί σιωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ; Πού είναι το ΠΑΣΟΚ;

Τώρα μαθαίνουμε ότι έχει ανοίξει η όρεξη κι άλλων και για άλλες περιοχές. Όπως τον Μπάλο, για τον οποίο ονειρεύονται ασφαλτοστρωμένους δρόμους και εισιτήρια με 20 και 30 ευρώ, ξενοδοχεία και ότι άλλο μπορείτε να φαντασθείτε!

Βεβαίως, δεν έχει βγει κάτι επίσημα, αλλά όλο από εδώ και από εκεί κάτι ακούς, για τον Μπάλο που το NATURA τελικά δεν τον προστατεύει, που η καλύτερη λύση για την προστασία του θα ήταν η αύξηση του αντιτίμου και οι επενδύσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά την είσοδο στην περιοχή, ο επισκέπτης ήδη καλείται να πληρώσει αντίτιμο 1 ευρώ ανά άτομο, τα οποία χρήματα που συγκεντρώνονται υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση του τοπίου σε καλή κατάσταση.

Η Ένωση Ξενοδόχων σε παλιότερή της πρόταση από 31.03.2016 είχε προτείνει εισιτήριο από 3 έως 5 ευρώ βασιζόμενη σε μία έρευνα του ΜΑΙΧ κατα την οποία οι αλλοδαποί τουρίστες δε θα είχαν πρόβλημα να πληρώνουν αυτό το ποσό για είσοδο.

Στην ίδια πρόταση της Ένωσης Ξενοδόχων γινόταν επίσης αναφορά στη δημιουργία χώρου στάθμευσης “στις παρυφές του βουνού” ώστε “οι επισκέπτες να πηγαίνουν ως εκεί με λεωφορείο”, δίχως πάντως να διευκρινίζεται αν θα υπάρχει και σχετικό αντίτιμο για τη στάθμευση των οχημάτων.

Σε πιο πρόσφατη πρότασή της από 25.07.2017, η Ένωση Ξενοδόχων ανέβασε το αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώνει ο κάθε επισκέπτης σε 10 ευρώ!

Με το υψηλό αντίτιμο, όπως επισημαινόταν στη σχετική ανακοίνωση, θα περιοριστεί ο όγκος των επιστεπτών “προστατεύοντας την περιοχή και κάνοντας τους επισκέπτες να τις χαρούν ακόμα περισσότερο”.

Υπενθυμίζουμε ότι σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού.

"Sponsored links"

Η παραδοχή είχε έρθει από το στόμα του Χανιώτη Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, κ. Δημήτρη Φραγκάκη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Χανίων.

Είχε πει χαρακτηριστικά:

“Το αν θα μπει εισιτήριο είναι το λιγότερο κομμάτι, δεν μιλάμε απλά για την επιβολή αντιτίμου, αλλά για μια δέσμη μέτρων που θα μπορέσουν να προστατέψουν τους προορισμούς αυτούς” για να διεκρινήσει ότι “δεν μιλάμε σίγουρα για μια καθολική απαγόρευση πρόσβασης των προορισμών αυτών, αλλά για έναν απαραίτητο έλεγχο που πρέπει να γίνει για την προστασία και για να μείνουν ζωντανοί αυτοί οι βιότοποι”.

Πάντως, όπως είπε, “το αν θα μπορεί να έχει ένα έσοδο αυτή η περιοχή, δεν είναι καθόλου κακό. Το αντίθετο μάλιστα, αν το έσοδο αυτό που θα προκύψει θα πηγαίνει σε έργα προστασίας αυτής της περιοχής.

Άλλωστε ο Μπάλος έχει ήδη εισιτήριο.”.

 

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live