19.8 C
Chania
Δευτέρα, 11 Μαΐου, 2026

ΚΚΕ Χανίων: Η κατάρρευση στο Φρούριο Ιτζεδίν αποτέλεσμα εγκατάλειψης και αδιαφορίας

Ημερομηνία:

Η κατάρρευση μεγάλου τμήματος του δυτικού εξωτερικού τοίχου στο ιστορικό Φρούριο Ιτζεδίν, στο Καλάμι Χανίων, αποτελεί σύμφωνα με την Τομεακή Επιτροπή Νομού Χανίων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας μια ακόμα τραγική επιβεβαίωση της εγκατάλειψης και της διαχρονικής αδιαφορίας απέναντι σε έναν τόπο βαθιά συνδεδεμένο με τους λαϊκούς αγώνες, τις θυσίες και την ιστορική μνήμη του λαού.

Σε ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι το Ιτζεδίν δεν είναι ένα «συνηθισμένο» μνημείο. Είναι τόπος μαρτυρίου και αγώνα για εκατοντάδες κομμουνιστές, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και πολιτικούς κρατούμενους, που βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και οδηγήθηκαν ακόμα και στο εκτελεστικό απόσπασμα επειδή δεν λύγισαν μπροστά στη βία και τις διώξεις.

Η σημερινή εικόνα κατάρρευσης δεν είναι «φυσικό φαινόμενο», σημειώνει η ανακοίνωση. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει ακόμα και τέτοιους ιστορικούς τόπους με τη λογική του κόστους, της εμπορευματοποίησης και της εγκατάλειψης. Το ΚΚΕ Χανίων καταλογίζει ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις που άφησαν το μνημείο να ρημάζει, χωρίς ουσιαστικά έργα συντήρησης και αποκατάστασης, αλλά και στην πολιτική που οδήγησε για χρόνια το Ιτζεδίν στην ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά την παραχώρηση του φρουρίου στον δήμο Χανίων, αναμένεται χωρίς κάποια σημαντική πρόοδο η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον δήμο, την περιφέρεια, το υπουργείο και το πολυτεχνείο για να ξεκινήσει η μελέτη αποκατάστασης, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σήμερα παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, τις επισκέψεις και τις υποσχέσεις, το μνημείο εξακολουθεί να καταρρέει μπροστά στα μάτια του χανιώτικου λαού. Η πρόσφατη κατάρρευση του τείχους αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο καθυστέρησης, τονίζει το ΚΚΕ Χανίων.

Η Τομεακή Επιτροπή Νομού Χανίων του ΚΚΕ προχωρά σε τέσσερις συγκεκριμένες απαιτήσεις:

  • Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη και διάσωση του μνημείου.
  • Να προχωρήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση οι απαραίτητες μελέτες και εργασίες πλήρους αποκατάστασης και συντήρησης του Φρουρίου Ιτζεδίν.
  • Να εξασφαλιστεί αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για την προστασία και ανάδειξή του.
  • Να αποδοθεί το ιστορικό μνημείο στον λαό των Χανίων και τη νεολαία, ως ελεύθερα επισκέψιμος χώρος ιστορικής μνήμης, πολιτισμού και εκπαίδευσης, χωρίς καμία επιχειρηματική εκμετάλλευση και χωρίς εισιτήριο.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, οι Οργανώσεις τους στα Χανιά, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να σωθεί το Ιτζεδίν, για να μη σβηστεί η ιστορική μνήμη και για να παραμείνει ζωντανός ένας τόπος που συμβολίζει την αντοχή, την αξιοπρέπεια και τον αγώνα των κομμουνιστών και του λαού απέναντι στην καταπίεση και τον φασισμό.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O ΦΣ Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης στηρίζει την Παγκρήτια κινητοποίηση στη Βάση της Σούδας: “Βρίσκουν 7 δις για πολεμικούς εξοπλισμούς που δεν έχουν σχέση με...

Ο ΦΣ Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης στηρίζει την Παγκρήτια κινητοποίηση στη Βάση της Σούδας στις 17 Μαΐου. Καταγγέλλει συνεργασία του ιδρύματος με ΝΑΤΟ και ΕΛΚΑΚ.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο ευρωπαϊκό έργο SPINDEC για την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας

Το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο SPINDEC για την απανθρακοποίηση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Διονυσία Κολοκοτσά.