Μελιτζανοσαλάτα
3-4 μελιτζάνες φλάσκες, 3-4 σκελίδες σκόρδο, λίγο ξύδι, λάδι όσο σηκώσει, τυρί φέτα.
Ψήνομε στα κάρβουνα ή στο μάτι της κουζίνας σε αλουμινόχαρτο (στα κάρβουνα...
Γιαούρτι σπιτικό
Τέσσερα λίτρα γάλα πλήρες, ένα κεσεδάκι γιαούρτι (ζωντανό) διακόσια γρ. περίπου το οποίο θα χρησιμοποιήσομε ως μαγιά για το πήξιμο του γάλακτος. Γράφω...
Σουφλέ με μανιτάρια
Στρώνουμε ένα φύλλο σφολιάτα σε βουτυρωμένο πυρέξ. Βάζουμε πάνω τυρί τριμμένο ρεγκάτο ή για τοστ. Σωτάρουμε με λίγο βούτυρο τρία κρεμμύδια μεγάλα...
Παγωτό βανίλια
Πέντα ζελατίνες, δύο ποτήρια νερό, δύο κουτιά γάλα εβαπορέ, δύο ποτήρια του νερού όχι πολύ γεμάτα ζάχαρη, δύο βανίλιες και λίγο αλάτι.
Παγωτό Κακάο
Χρησιμοποιούμε...
Τυρόπιτα σουφλέ
Διάφορα τυριά έως και δέκα. Δοσολογία τυριών εκατονεικοσιπέντε (125 γρ) εκτός από το κίτρινο Ολλανδίας 250 γρ. Πέντε αυγά, ένα γάλα εβαπορέ αδιάλυτο,...
Κορμός ψυγείου
250 γρ. βιτάμ, ένα ποτήρι ζάχαρη άχνη ή κοινή, τρία αυγά ολόκληρα, πεντακόσια γρ. μπισκότα τριμμένα (Παπαδοπούλου), δύο κουταλιές της σούπας κακάο, μισό...
Πιτσούνια ή παλαζάκια με μανταρίνια
Είπαμε στο προηγούμενο φύλλο ότι παλαζάκια είναι τα μικρά περιστέρια, που έχουν βγάλει φτερά αλλά δεν έχουν πετάξει ακόμα. Τα...
Μους σοκολάτα
Λειώνετε σε μπαιν-μαρί 150 γρ. κουβερτούρας και προσθέτετε μισό φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη, δύο κουταλιές κονιάκ ή ρούμι και 3 κουταλιές σούπας γάλα...
Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης
Ένα πακέτο φύλλο σφολιάτας, ένα φλυτζάνι αλεύρι, τρία τέταρτα φλυτζανιού ζάχαρη, τέσσερα αυγά, μία βανίλια, μισό λίτρο γάλα, ένα φλυτζάνι βούτυρο, κανέλα, άχνη...
Κανταΐφι
Ενάμιση κιλό φύλλο κανταΐφι, δύο φλυτζάνια καρυδόψυχα, δύο φλυτζάνια βούτυρο, δύο κουταλιές ζάχαρη, ένα κουταλάκι κανέλα, ένα κουταλάκι γαρύφαλλο.
Σιρόπι: Ενάμιση κιλό ζάχαρη, έξι ποτήρια...
Ομελέτα με χορταρικά
Τέσσερα αυγά, δύο κουταλιές σούπας λάδι, ένα κρεμμύδι σε ροδέλες, μια πράσινη πιπεριά σε ροδέλες, ένα κολοκύθι σε φέτες, δύο ντομάτες σε...
Κρέας Τας κεμπάπ Γιαουτλού
Ένα κιλό κρέας από σπάλα μοσχαριού (κομμένο σε λεπτές φέτες), έξι ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες, ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο,...
Καλτσούνια με γλυκοκολοκύθα
Βράζετε το κολοκύθι και το στραγγίζετε. Την επομένη το ανακατεύετε με τριμμένο κρεμμύδι, μυζήθρα, δυόσμο, άνιθο, λίγο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και λίγο...
Κουκιά ξερά γιαχνί
Ένα κιλό κουκιά ξερά, τα βάζομε από βραδύς στο νερό. Σωτάρομε στο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτομε τις ντομάτες, τον...
Φασολάδα παραδοσιακή
Βάζομε τις φασόλες από βραδύς, στο νερό. Το πρωί βάζομε αρκετό νερό στο τσικάλι και τις φασόλες. 5-6 κρεμμύδια χοντροκομμένα, αλάτι, και μερικά...
Μυζηθροκεφτέδες
300 γρ. αλεύρι, 1 κουταλάκι μπέικι, 150 γρ. μυζήθρα, 120 γρ γιαούρτι, δύο αυγά, λίγο αλάτι.
Ρίχνομε το αλεύρι και όλα τα υλικά. Τα αναμειγνύουμε...
Φοντάν με πικραμύγδαλο και σοκολάτα
Ασπρίζετε ένα κιλό αμύγδαλα, μερικά από αυτά να είναι πικρά. Τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ και ζυμώνετε με ζάχαρη άχνη και...