Λαχανικά – Λαδερά
Απαραίτητα της Κρητικής Διατροφής. Απλά, λιτά, μόνο με ελαιόλαδο χωρίς βούτυρο, μαγειρεμένα. Μελιτζάνα, κολοκυθάκια, φασόλια φρέσκα, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο. Απαραιτήτως μια φορά...
Ψαρόσουπα
Ψάρια: ροφός ή μπακαλιάρος φρέσκοι μαζί με χριστόψαρο ή μπεσκατρίτσα, σκορπίδια, δράκαινες.
Βάζομε σ’ ένα τσικάλι νερό λίγο πιο κάτω απ’ τη μέση (ανάλογα με...
Χόρτα
Απαραίτητα στην Κρητική Διατροφή. Καθημερινά σχεδόν. Μια φορά τη βδομάδα κυρίως πιάτο με συνοδευτικό ψάρι, τηγανητό ή ψητό. Σαλάτες, με κρέας, μαγειρεμένα, με ψάρι,...
Κουκιά ξερά γιαχνί
Βάζομε από βραδύς ένα κιλό ξερά κουκιά στο νερό. Σωτάρομε στο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτομε τις ντομάτες, τον μαϊντανό,...
Σύγκλινα και απάκια, σπληνάντερα και οματιές, λουκάνικα καπνιστά και ξυγκοβούτυρο για τις χειμερινές φασολάδες.
Το κάθε σπίτι παλιά είχε το κρέας της χρονιάς του. Δεν...
Βασιλόπιτα(4)
8 αυγά, ένα ποτήρι γάλα, ένα ποτήρι βούτυρο, ένα ποτήρι ζάχαρη, δύο κουταλάκια μπέικη, ένα κρασοπότηρο ανθόνερο χυμό από ένα λεμόνι, πέντε ή έξι...
Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα
Μια γαλοπούλα μέτρια, 300 γραμμ. κάστανα, ένα φλιτζάνι τσαγιού γάλα, μια φλιτζάνα τσαγιού βούτυρο ή φυτίνη, μισή φλιτζάνα τσαγιού φρυγανιά κοπανισμένη,...
Γαλοπούλα γεμιστή
Μια γαλοπούλα παχιά, τριακόσια gr κιμά, τρία τέταρτα φλιτζανιού βούτυρο ή φυτίνη, μισή φλυτζάνα κρασί άσπρο, μία φλυτζάνα ρύζι καρολίνα (προεραιτικό), μία κουταλιά...
Αυγοκαλάμαρα
Ένα νεροπότηρο αλουσιά, ένα νεροπότηρο πορτοκαλόζουμο, ένα νεροπότηρο τσικουδιά, μισό νεροπότηρο ζάχαρη και όσο αλεύρι σηκώσει.
Ανοίγομε φύλλο. Το κόβομε τετράγωνα. Καίμε πολύ λάδι. Τα...
Mousse λεμόνι με τρούφα σοκολάτα
Ένα κουτί μεγάλο γάλα εβαπορέ, μία κουταλιά ζελέ λεμόνι, μία φλυτζάνα τσαγιού ζάχαρη, μισή φλυτζάνα τσαγιού ζυμό λεμόνι, ξύσμα από...
Μελιτζάνες και πιπεριές με τυρί
Μία μεγάλη μελιτζάνα, έξι πιπεριές στενόμακρες κίτρινες διακόσια gr φέτα ψιλοτριμμένη πενήντα gr ανθότυρο ψιλοτριμμένο, δύο κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό, μισό...
Πουρές πατάτα
Δύο κιλά πατάτες, πεντακόσια gr γάλα, εκατόν είκοσι πέντε gr βούτυρο φρέσκο, αλάτι, πιπέρι και αν θέλετε μοσχοκάρυδο.
Καθαρίζομε και κόβουμε τις πατάτες στα...
Σπετσοφάι
Λουκάνικα χωριάτικα, πιπεριές μακριές πράσινες γλυκές, ντομάτες.
Τηγανίζω τα λουκάνικα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και πετάω το λάδι τους. Τα βάζω σ’ ένα ταψάκι. Κόβω...
Πουτίγκα
Δέκα αυγά, τριακόσια είκοσι gr αμύγδαλα, τριακόσια είκοσι gr ζάχαρη, μία κουταλιά της σούπας αλεύρι, λίγο κονιάκ και όψη λεμονιού.
Όταν κρυώσει δένετε σιρόπι: Ενάμιση...
Γέμιση για κρέπες με τυρί – ζαμπόν
Δέκα λεπτές φέτες ζαμπόν, τριακόσια gr παρμεζάνα τριμμένη, διακόσια gr μανιτάρια ψιλοκομμένα, πεντακόσια gr κρέμα γάλακτος, ενάμιση λίτρο...
Ρολό κιμά
Παίρνομε πέντε φύλλα του μπακλαβά τα βουτυρώνομε ψήνομε τον κιμά περίπου μισό κιλό όπως για μακαρόνια. Τον σουρώνομε να μην έχει υγρά. Βάζομε...
Μπουγάτσα χανιώτικη
Πέντε φύλλα μπακλαβά, τετρακόσια gr μυζήθρα, μια φλυτζάνα λάδι ραφινέ ΑΒΕΑ, μια φλυτζάνα γάλα, τρεις κουταλιές αλεύρι.
Για ψήσιμο λαδώνομε ταψί με μπόλικο λάδι....
Κουνέλι στον φούρνο
Τεμαχίζουμε το κουνέλι, βάζομε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το τυλίγομε στο ζαμπόν. Δηλαδή κάθε κομμάτι κουνέλι το τυλίγομε σε μία φέτα ζαμπόν....
Παστίτσιο με τυριά
Ένα πακέτο μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο ή βίδες, μισό ποτήρι βούτυρο, τρία ποτήρια φέτα μαλακιά τριμμένη, δύο ποτήρια μπεσαμέλ, τρεις κουταλιές φρυγανιά,...
Χαλβάς Φαρσάλων
Ένα ποτήρι λάδι ή ραφινέ, δύο ποτήρια ζάχαρη, τέσσερα ποτήρια νερό, ένα νεσεστέ. Βάζομε το λάδι με την ζάχαρη στην κατσαρόλα να πάρει...
Αμυγδαλωτά
Τρία τέταρτα κιλού αμυγδαλόψιχα, ενάμιση φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη ψιλή, τρία με τέσσερα ασπράδια αυγών, δύο ή τρεις κουταλιές κοφτό σιμιγδάλι ή φρυγανιά κοπανισμένη, δύο...