Είναι γνωστά σε όλους μας βέβαια και περίφημα. Διατηρούνται πολύ. Είναι ελαφριά. Πόση ζάχαρη να συγκρατήσει ένα κομματάκι γλυκό ή ένα κουταλάκι; Ίσα για...
Γλάσο σοκολάτας
Χτυπάμε καλά τρία ασπράδια και προσθέτομε ογδόντα gr ζάχαρη και εκατόν πενήντα (150) gr. Κουβερτούρα ξυσμένη. Δένουμε το γλάσο σε μπαεν – μαρί....
Σοκολατάκια
1 βιτάμ, 1 γάλα ζαχαρούχο, τρία φλυτζάνια καρύδια, 250gr κουβερτούρα.
Διαλύστε το βιτάμ με την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, προσθέστε το ζαχαρούχο και τα καρύδια...
Τα Χριστούγεννα έφτιαχναν πολύ ωραίους μπακλαβάδες. Και όχι μόνο τα Χριστούγεννα. Έφτιαχναν και οι Τουρκάλες μπακλαβάδες ωραίους μου ‘λεγε η γιαγιά μου. Αλλά τους...
Γαλοπούλα γεμιστή
Μια γαλοπούλα παχιά, τριακόσια gr κιμά, τρία τέταρτα φλιτζανιού βούτυρο ή φυτίνη, μισή φλυτζάνα κρασί άσπρο, μία φλυτζάνα ρύζι καρολίνα (προεραιτικό), μία κουταλιά...
Μπαβαρουάζ
Έξι αυγά, μία φλυτζάνα ρυζάλευρο, ένα νεροπότηρο ζάχαρη, ένα κουταλάκι μπέικι λεμόνι, βανίλια.
Χτυπάμε χωριστά κρόκους, ασπράδια με ζάχαρη μετά προσθέτομε το μπέικι, το λεμόνι...
Πεντανόστιμα αλλά και πολύ επικίνδυνα. Πρέπει να έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη για τις γνώσεις του απ’ αυτόν που θα τα αγοράσεις.
Μετά τις πρώτες βροχές και...
Πελτές κυδώνι
Ένα κιλό κυδώνια, 1.300 γραμμ. ζάχαρη.
Κόβομε τα κυδώνια στα τέσσερα, τα ξεφλουδίζουμε, τα καθαρίζουμε (φυλάγοντας τα φλούδια και τα κουκούτσια). Τα ξανακόβουμε σε...
Κολοκυθόπιτα στριφτή με γλυκοκολοκύθα
Ξύνουμε την κολοκύθα αφού προηγουμένως της έχουμε αφαιρέσει τον εξωτερικό φλοιό και την έχουμε καθαρίσει. Τη αλατίζουμε και την βάζουμε από...
Ελιές τσακιστές
Τώρα γίνονται, μετά απ’ την πρώτη βροχή, πριν λαδώσουν καλά, γιατί μετά «σαχλιάζουν».
Ελιές πράσινες, τσουνάτες. Τις τσακίζομε με μια πλακερή πέτρα ή με...
Στραπατσάδα
Παίρνομε ένα κιλό περίπου ώριμες ντομάτες. Τις χοντροκόβομε τις αλατίζομε προσθέτομε μισή φλυτζάνα λάδι και ψήνομε μέχρι να λιώσει η ντομάτα και να δέσει...
Ξυνόχοντρος
Πέρνομε τέσσερα λίτρα περίπου γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο. Φρέσκο βέβαια. Απ’ τα ζωάκια, κατευθείαν. Το αφήνομε δύο μερόνυχτα εκτός ψυγείου να ξινίσει. Το βάζομε...
Σαγανάκι με λουκάνικο
Τσιγαρίζομε σε βούτυρο λοικάνικο κομμένο σε στρογγυλές φέτες. Τις βάζομε στο πυρέξ από πάνω ψημένη σάλτσα ντομάτας και κομματάκια τυρί φέτα, ρίγανη...
Κρίταμο
Το φτιάχνομε τουρσί. Αλλά και βραστό. Είναι πολύ νόστιμο. Στην σαλάτα είναι εξ’ ίσου νόστιμο με την πιπεριά τουρσί. Έχει κρίταμο σ’ όλα σχεδόν...
Τούρτα με φρούτα
Παντεσπάνι: Έξι μεγάλα αυγά. Ενάμιση φλυτζάνι αλεύρι, ενάμιση φλυτζάνι ζάχαρη δύο κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, λίγο όψη λεμονιού.
Εκτέλεση: Χτυπάμε τα...
Κοτόπουλο με πατάτες
Στις πατάτες βάζω μουστάρδα και μαγιονέζα και ένα ποτήρι νερό χωριστά από το κοτόπουλο. Στο κοτόπουλο βάζω αλάτι και πιπέρι μέσα στο...
Χοιρινό με δαμάσκηνα
Χοιρινό λαιμό να μας τον ανοίξει σε λεπτή φέτα. Την αλείφουμε με αλάτι, πιπέρι, κόλιαντρο και μοσχοκάρυδο. Την πασπαλίζομε με θρυμματισμένα καρύδια...
Πατατάκια στρογγυλά κατεψυγμένα
Βάζω τα πατατάκια όπως είναι από κατάψυξη σ’ ένα ταψάκι, λάδι, λίγη φυτίνη, ρίγανη, στο φούρνο και τα ανακατεύω συχνά και δέκα...