24.8 C
Chania
Tuesday, June 6, 2023

Νέα ευκαιρία ζωής δίνει πειραματικό χάπι σε ασθενείς με λευχαιμία σε τελικό στάδιο

Ημερομηνία:

Οι ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία στο τελικό στάδιο και δεν ανταποκρίνονται στις θεραπείες έχουν τώρα μια νέα ευκαιρία να θεραπευτούν χάρη σε ένα πειραματικό χάπι που ονομάζεται revumenib.

Το φάρμακο εξάλειψε πλήρως τον καρκίνο στο ένα τρίτο των ασθενών που συμμετείχαν σε μια πολυαναμενόμενη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ. Αν και δεν εμφάνισαν όλοι οι ασθενείς πλήρη ύφεση του καρκίνου, οι επιστήμονες παραμένουν αισιόδοξοι ότι τα αποτελέσματα που έλαβαν δείχνουν ότι το χάπι θα μπορούσε να γίνει θεραπεία για τη λευχαιμία στο εγγύς μέλλον. «Είμαστε απίστευτα αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα των ασθενών που έχουν λάβει αυτό το φάρμακο. Αυτή ήταν η τελευταία τους ευκαιρία», δήλωσε ο ένας εκ των συντακτών της μελέτης, ο  Dr. Ghayas Issa, ειδικός στη λευχαιμία στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας.

«Οι ασθενείς πέτυχαν πρόοδο σε πολλές γραμμές θεραπείας και σε μερικές από αυτές, περίπου οι μισές, τα καρκινικά κύτταρα εξαφανίστηκαν από τον μυελό των οστών», είπε ο γιατρός στο Euronews.

Η οξεία μυελογενής λευχαιμία (AML) είναι ένας τύπος καρκίνου που προσβάλλει τον μυελό των οστών, όπου δημιουργούνται τα κύτταρα του αίματος, και προκαλεί την εμφάνιση μη φυσιολογικών κυττάρων. Το Revumenib είναι μια νέα κατηγορία στοχευμένης θεραπείας για την οξεία λευχαιμία που αναστέλλει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται «μενίνη». Το φάρμακο επαναπρογραμματίζει τα καρκινικά κύτταρα πίσω σε φυσιολογικά κύτταρα.

Αυτή η φόρμουλα έχει ήδη σώσει τις ζωές 18 ασθενών που συμμετείχαν στο πείραμα και των οποίων τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα στο περιοδικό NatureΤα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το 53% των ασθενών ανταποκρίθηκε στη θεραπεία και στο 30% των περιπτώσεων η νόσος παρουσίασε ύφεση, με τον καρκίνο να μην ανιχνεύεται πλέον στο αίμα.

Η μελέτη βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια και τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά. Στην πρώτη φάση του πειράματος, οι ερευνητές εξέτασαν πόσο ασφαλές είναι να χρησιμοποιηθεί το φάρμακο για να ανακαλύψουν τη μέγιστη δόση που μπορεί να δοθεί σε ασθενείς χωρίς παρενέργειες. Η δεύτερη φάση της μελέτης βρίσκεται σε εξέλιξη, οι γιατροί θα δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα του χαπιού revumenib.

Πηγή: Euronews

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με επιτυχία η 2η Γιορτή Αθλητισμού στην Γαύδο

Με πολύ μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η 2η Γιορτή Αθλητισμού...

ΔΕΥΑΧ: Διακοπή και χαμηλή πίεση του νερού σε διάφορες περιοχές

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...