16.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Όλα όσα ειπώθηκαν στην κοινή συνέντευξη τύπου Σταθάκη, Βαγιωνάκη, Μπαλωμενάκη | Φωτός

Ημερομηνία:

Με αρκετές ειδήσεις αλλά και αναφορά σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τα Χανιά η συνέντευξη τύπου των βουλευτών του νομού που δόθηκε σήμερα στις 10.30 το πρωί στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Νεάρχου.

Μεταξύ αυτών που ειπώθηκαν ξεχωρίζει η αναφορά της κ. Βαγιωνάκη στη δυνατότητα που δίνεται πλέον στους δήμους, μετά από νόμο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που ψηφίστηκε στη Βουλή, για να διεκδικήσουν ελεύθερους χώρους, με ειδική αναφορά να γίνεται στο Στρατόπεδο Μαρκοπούλου αλλά και στο πρώην Αεροδρόμιο Μάλεμε, για το οποίο παλιότερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας με δηλώσεις του είχε μιλήσει για πρόθεση μετατροπής του σε γήπεδο γκολφ.

Βαρύτητα δόθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας νέου Βόρειου Οδικού Άξονα με τον Υπουργο Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη να επαναλαμβάνει την κεντρικότητα που έχει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και υπενθυμίζοντας την πρωθυπουργική δέσμευση για ολοκλήρωση του έργου έως το 2022 – 2023.

Στη συνέντευξη τύπου έγινε επίσης λόγος στην πιθανότητα χρήσης τμήματος του παλαιού ψυχιατρείου για δημιουργία ξενώνα αστέγων ενώ με παρέμβασή της η κ. Βαγιωνάκη σημείωσε ότι υπάρχει η πιθανότητα στο μέλλον για δημιουργία δύο δομών σε επίπεδο Κρήτης για την φιλοξενία προσφύγων, αν και δε διευκρίνησε σε ποια σημεία θα γίνει αυτό.

DSCF3677

Όσον αφορά το αεροδρόμιο Χανιων και σε ερώτηση δημοσιογράφου για την “απάτη” της Fraport, όπως την χαρακτήρισε και ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ κ. Αλεβιζόπουλος, όπου η γερμανική εταιρεία δεν έχει καταβάλλει το τίμημα ενώ ζητά να χρηματοδοτηθεί μέσω δανείων από τις ανακεφαλαιοποιημένες με τα χρήματα των πολιτών ελληνικές τράπεζες, ο κ. Σταθάκης απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση τονίζοντας απλά ότι η συμμετοχή του κράτους στις τράπεζες είναι μικρή ενώ είπε ότι “η ολοκλήρωση της παραχώρησης θα προχωρήσει κανονικά τον Οκτώβρη. Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να σχολιάζει τα χρηματοδοτικά πακέτα ιδιωτικών εταιρειών”.

Να σημειώσουμε ότι σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δημοσίευμα της Καθημερινής που μιλά για περαιτέρω αναβάθμιση της Βάσης της Σούδας, μεταφορά δραστηριοτήτων από τη βάση στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, και πιο ενεργή συμμετοχή στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, η κ. Βαγιωνάκη αρνήθηκε ότι υπάρχει πιθανότητα τέτοιας εξέλιξης και μίλησε για προσπάθειες της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της ειρήνης, παραπέμποντας και στις κινήσεις της κυβέρνησης για συνεννόηση μεταξύ των χωρών του νότου.

DSCF3712

Αναφορά έγινε επίσης και στη δανειοδότηση της εφημερίδας “Κήρυξ” με τον κ. Αντώνη Μπαλωμενάκη να επιμένει στον χαρακτηρισμό “σκάνδαλο” που χρήζει διερεύνησης ενώ μίλησε για εμπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον οποίο ο Χανιώτικος λαός οφείλει να ζητήσει εξηγήσεις.

Να σημειώσουμε ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων στο υπουργείο.

Γ. Σταθακης: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει στο επίκεντρό του τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

DSCF3757

Πιο αναλυτικά, η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη. Όπως είπε, η κυβέρνηση κατόρθωσε να κλείσει το προηγούμενο ΕΣΠΑ με 100% απορρόφηση των πόρων αφού διασφάλισε τη χρηματοδότηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων “με αποτέλεσμα τον περασμένο Αύγουστο, μετά τις 15 Αυγούστου, να υπάρχει κανονική ροή των πόρων, να ξεχρεωθεί μέχρι τον Οκτώβριο το σύνολο των έργων και των εργολάβων που είχαν αναλάβει δημόσια έργα και να πετύχουμε τον στόχο μας στις 31 Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των έργων που ήταν εφικτό να ολοκληρωθούν και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε τα έργα – γέφυρα, που θα συνέχιζαν στο επόμενο ΕΣΠΑ προκειμένου να μη χαθεί κανένα έργο”.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, ολοκληρώθηκαν σημαντικά έργα στο νομό Χανίων ενώ συνεχίζουν άλλα τα οποία θα κινδύνευαν με απένταξη εφόσον η κυβέρνηση δεν προχωρούσε σε αυτή τη γρήγορη διαχείριση.

"google ad"

Είπε:

“Με τον τρόπο αυτό το σύνολο των έργων του Νομού είτε προχώρησαν και ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται σε καθεστώς γέφυρας και συνεχίζεται ομαλά η χρηματοδότησή τους στο νέο ΕΣΠΑ”.

Ο κ. Σταθάκης συνέχισε με μία αναφορά στο νέο ΕΣΠΑ σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης ειναι η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας αλλά και η κάλυψη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ενώ σημείωσε: “Έχει προκηρυχθεί ο πρώτος κύκλος προγραμμάτων που είναι πολύ σημαντικός και για τις τοπικές κοινωνίες”.

DSCF3729

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στον νέο αναπτυξιακό νόμο σημειώνοντας ότι οι προηγούμενοι δύο είχαν βαλτώσει τελείως:

“Μια μέση επιχείρηση περίμενε κατά μέσο όρο για να αξιολογηθεί η επένδυσή της και πολύ περισσότερο για να πάρει τα χρήματα που δικαιούτο. Το δεύτερο σκέλος αφορά το νέο αναπτυξιακό νόμο. Στο πρώτο σκέλος κάναμε την πιο σημαντική ρύθμιση, κατά τη γνώμη μου. Οι αξιολογήσεις θα γίνονται εξπρές, προσλαμβάνοντας 200 εξωτερικούς αξιολογητές, που σημαίνει ότι όλες οι λιμνάζουσες επενδύσεις θα ξεμπλοκάρουν σε διάστημα τριών έως έξι μηνών, άρα θα κλείσουν. Και δεύτερο, με τη χρηματοδότησή τους σε επταετή βάση, που έγινε τελικά πενταετής, που σημαίνει ότι με υπαρκτούς πόρους οι επιχειρηματίες θα ξέρουν, μόλις αξιολογούνται και ολοκληρώνονται, οι παλιές επενδύσεις θα πληρωθούν με σταθερότητα σε βάθος πενταετίες”.

DSCF3730

Σημείωσε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει στο επίκεντρό του τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην καινοτομία, τη μεταποίηση, το αγροτοδιατροφικό δίκτυο και άλλους επιλεγμένους τομείς.

“Για τις μεγάλες επιχειρήσεις υπάρχουν κίνητρα, όχι τόσο ισχυρά όμως, και ταυτόχρονα θα αναθεωρήσουμε και τις στρατηγικές επενδύσεις, το θεσμικό πλαίσιο, για να καλυφθεί και ο τομέας των μεγάλων επιχειρήσεων με ένα τρόπο που να τις διευκολύνει στην πραγματοποίηση επενδύσεων”.

Β. Βαγιωνάκη: Ανοίγονται δυνατότητες για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου και για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Μάλεμε

DSCF3721

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η βουλευτίνα Χανίων κ. Βάλια Βαγιωνάκη η οποία αναφέρθηκε στα ζητήματα που αφορούν τον νομό Χανίων.

Αρχικά μίλησε για το θέμα των υποδομών και πιο συγκεκριμένα στον ΒΟΑΚ “το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα από άποψη υποδομών”, όπως είπε.

“Όπως είδατε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις εξαγγελίες του έβαλε ως προτεραιότητα για την Κρήτη το θέμα του ΒΟΑΚ. Να υπενθυμίσουμε ότι άμεσα έχουμε ξεκινήσει έργα 15 εκατομμυρίων για οδική ασφάλεια, ότι έχουμε αποφασίσει να δοθούν 3 επιπλέον εκατομμύρια για τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΒΟΑΚ που θα δώσει δυνατότητα να αντιμετωπισθεί οριστικά και με βάση αυτόν τον σχεδιασμο, τα προβλήματα του ΒΟΑΚ”.

DSCF3698

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα της διοικητικής και λειτουργικής αυτοτέλειας της ΔΕΔΙΣΑ, που αποτελεί αίτημα και των φορέων του νομού.

Είπε σχετικά ότι, “η ΔΕΔΙΣΑ θα έχει μια διαφορετική λειτουργία” ενώ αναφέρθηκε και στον βιολογικό της Παλαιόχωρας.

Η κ. Βαγιωνάκη μίλησε για τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του λιμανιού της Σούδας:

“Μετά από παρέμβαση μας στο ΠΟΜΕΔΙ εγκρίθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση 200.000.000 ευρώ για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων και για τη διαχείριση των μη επικίνδυνων βυθοκορημάτων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να ολοκληρωθεί η μελέτη των έργων που έχουν προβλεφθεί για το λιμάνι της Σούδας”.

DSCF3686

Αναφερόμενη στα έργα στο αεροδρόμιο Χανίων υπενθύμισε ότι άνοιξε ο ανατολικός αερολιμένας ενώ είπε ότι μέχρι τέλους του 2016 θα έχουν ανοίξει όλοι οι αερολιμένες του αεροδρομίου.

Σχετικά με τα θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος η βουλευτίνα Χανίων ξεκαθάρισε ότι ως κόμμα και ως κυβέρνηση “θεωρούμε ότι είναι συγκριτικό πλεονέκτημα του νομού Χανίων και θεωρούμε πολύ σημαντικό την προστασία του για την ανάπτυξη και για τον τρόπο με τον οποίο βλεπουμε να αναπτύσσεται ο νομός Χανίων”.

Ανέφερε επίσης ότι ουσιαστικώς κίνδυνος για απένταξη του φαραγγιού της Σαμαριάς από την UNESCO δεν υπάρχει, όμως οι βουλευτές ασχολούνται με το θέμα:

DSCF3689

“Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε το φαράγγι της Σαμαριάς να πληρεί τις προδιαγραφές και να καλύπτει επαρκώς τα στοιχειώδη λειτουργικά και οικονομικά θέματα που έχει. Από αυτή την άποψη είναι σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, να καταλήξουμε στην περιβαλλοντική μελέτη, που γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή έχει μπει σε διαβούλευση και η οποία πρέπει να οδηγηθεί σε προεδρικό διάταγμα. Σημαντικό θέμα επίσης είναι να προχωρήσει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για το Ελαφονήσι που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας”.

Σχετικά με την άναρχη δόμηση στα Χανιά, η κ. Βαγιωνάκη επισήμανε το σημαντικό ρόλο που έχει η ύπαρξη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου όπως και η δημιουργία ΣΧΟΑΠ. Όπως σημείωσε: “Αυτό θα αποτελέσει και μία λύση για τη γη υψηλής παραγωγικότητας”.

DSCF3732

Επίσης, ενημέρωσε ότι “ξεκόλλησε” το Πολεοδομικό του Γερανίου και θα ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης.

Η κ. Βαγιωνάκη, εξαιτίας και της απουσίας του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη, αναφέρθηκε και στα θέματα υγείας. Είπε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η σταθεροποίηση του ΕΣΥ:

“Στο πλαίσιο αυτό έχουμε προχωρήσει αρκετά όσον αφορά και το προσωπικό, αλλά και στη στελέχωση του νοσοκομείου. Ήδη έχουν προχωρήσει ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και έχουν κηρυχθεί προκηρύξεις για 19 θέσεις μόνιμων γιατρών και 7 επικουρικών. Επίσης έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για 8 νοσηλευτές και 1 φαρμακοποιό. Προχωράνε επίσης προκηρύξεις για διοικητικό προσωπικό, γεγονός πολύ σημαντικό για τη στελέχωση του νοσοκομείου. Επίσης, όπως γνωρίζετε, το προηγούμενο διάστημα ήρθαν 5 ασθενοφόρο στο νομό Χανίων, ιδρύθηκε σταθμός του ΕΚΑΒ στον Καβρό και επίσης μία στάση του ΕΚΑΒ στο Κολυμπάρι”.

DSCF3745

 

Κατέληξε αναφέροντας ότι “Το επόμενο διάστημα το βάρος θα δοθεί – όπως και σε όλη την Ελλάδα – στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας”.

Για τα θέματα της παιδείας στο νομό Χανίων η κ. Βαγιωνάκη δήλωσε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία τον Σεπτέμβρη:

“Ήδη τα βιβλία έχουν φτάσει, αλλά το θέμα είναι να ανοίξουν χωρίς να λείπουν δάσκαλοι και καθηγητές.”

Όσον αφορά το θέμα της σχολικής στέγης η κ. Βαγιωνάκη αναφέρθηκε στην ένταξη του Λυκείου Κολυμβαρίου στο ΕΣΠΑ μετά από μεγάλη κινητοποίηση φορέων της περιοχής όμως παραδέχθηκε οτι υπάρχουν καθυστερήσεις οι οποίες οφείλονται και στην έλλειψη ώριμων μελετών κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Κυδωνία και στα Κουνουπιδιανά.

DSCF3758

Η κ. Βαγιωνάκη αναφέρθηκε και στα δημόσια ΙΕΚ:

“Να θυμίσω ότι με παρέμβαση δική μας και ειδικά του κ. Σταθάκη ιδρύθηκε το ΙΕΚ στον Αποκόρωνα. Επίσης ιδρύθηκε και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Οκτώβριο το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στις Φυλακές Χανίων στο οποίο δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί εμείς βλέπουμε και το θέμα των φυλακών με μια διαφορετική ματιά, πιο ανθρωποκεντρική”

Η κ. Βαγιωνάκη έκανε και μια αναφορά για το ζήτημα των κοινωνικών δομών στο νομό Χανίων. Είπε, μεταξύ άλλων, το λύθηκε μετά από πολλά χρόνια το θέμα του προσωπικού του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας αλλά παραμένει το θέμα της επισκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων, ενώ για το θέμα του Δημοτικού Γηροκομείου είπε: “θεωρώ ότι κατά ένα μέρος αντιμετωπίστηκαν τα άμεσα και πιεστικά προβλήματα του προσωπικού αλλά το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα. Έχουμε λάβει όμως σχετικές διαβεβαιώσεις ώστε να προχωρήσει και το θέμα του μόνιμου προσωπικού που έχει ανάγκη το Γηροκομείο”.

Η βουλευτίνα Χανίων αναφέρθηκε και στα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων και τις ενέργειες των βουλευτών του νομού:

“Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το έχουμε επισκεφθεί πάρα πολλές φορές σε μια προσπάθεια να ελαφρύνουμε κατά κάποιον τρόπο τα προβλήματα που αφορούν τους αγροτοκτηνοτρόφους. Βρεθήκαμε εκεί και για το θέμα των επιδοτήσεων – που περνάμε μια μεταβατική περίοδο – αλλά και για το θέμα των ζημιών. Γνωρίζετε ότι υπήρξε παρέμβαση για να κινηθεί ο ΕΛΓΑ για τα προβλήματα που δημιούργησε ο καύσωνας στην ελαιοπαραγωγή και για τα βοσκοτόπια. Και την Τετάρτη έχουμε ένα νέο ραντεβού για τα σφαγεία”.

DSCF3746

 

Σύμφωνα όμως με την κ. Βαγιωνάκη, το ζήτημα είναι “να δημιουργήσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά την αγροτική οικονομία του νομού Χανίων η οποία δεν αρκεί να έχει πολύ υψηλής ποιότητας προϊόντα αλλά πρέπει να δούμε πως μπορεί να προχωρήσει πολύ περισσότερο σε βάση με τις αναγκαιότητες του σήμερα. Στην κατεύθυνση αυτή θεωρούμε πολύ σημαντικό το θέμα της αναδιάρθωσης των καλλιεργειών. Ηδη έχουμε κάνει κάποιες επαφές και στην Αθήνα με το Υπουργείο για τα θέματα αυτά και εννοείται ότι το βασικό είναι να στηρίξουμε συνεταιριστικές δομές, δίκτυα αλλά και ιδιωτική πρωτοβουλία που θα προχωρούν και θα αναπτύξουν τα ποιοτικά προϊόντα του τόπου μας. Υπάρχουν εργαλεία για αυτά, υπάρχει ο νόμος για τους συνεταιρισμός και ο αναπτυξιακός νόμος”.

Αναφερόμενα στα πολιτιστικά θέματα του νομού μίλησε για την ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων αλλά και τη συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Χανίων όσον αφορά τα Νεώρια, τη Βίλα Κούνδουρου αλλά και το θέμα με το βιομηχανικό μνημείο της ΑΒΕΑ.

Η κ. Βαγιωνάκη τελείωσε με μία αναφορά στο ζήτημα των ελεύθερων χώρων. Είπε ότι πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη Βουλή που επιτρέπει στην τοπική αυτοδιοίκηση, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και εφόσον υπάρχει σχέδιο, να διεκδικήσουν κάποιους ελεύθερους χώρους.

“Θεωρώ ότι ανοίγονται δυνατότητες τόσο για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου που ξέρετε ότι πάγια και πολλοί άνθρωποι το διεκδικούν όσο και για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Μάλεμε”.

Αντ. Μπαλωμενάκη: Θα πάρουμε πρωτοβουλίες για διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τα τοπικά προβλήματα

DSCF3692

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο βουλευτής Χανίων κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης που αναφέρθηκε στη νομοθετική δραστηριότητα της κυβέρνησης:

“Πραγματικά καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας για να δώσω μια συνολική εικόνα, αφ’ ενός γιατί αυτή είναι η κύρια δουλειά μας – η νομοθετική δραστηριότητα – σε παράλληλη πορεία με την εκτελεστική εξουσία και κυρίως επειδή πιστεύω ότι στο διάστημα αυτό έχουν αναπτυχθεί σημαντικά νομοθετήματα που χαράζουν – και δεδομένων των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας – σημαντικές νέες μεταρρυθμίσεις για μια νέα πορεία”.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο διάστημα από Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2016 ο κ. Μπαλωμενάκης ανέφερε ότι έχουν ψηφιστεί 68 κύρια νομοθετήματα εκ των οποίων 44 είναι εγχώρια παραγωγή. Τα υπόλοιπα είναι επικύρρωση διεθνών συμβάσεων.

DSCF3707

 

“Η παραγωγή είναι εξαιρετικά πυκνή και από ότι έχετε παρατηρήσει ειδικά μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης πολλές φορές με δύο και τρία νομοθετήματα της εβδομάδας. Αν λάβουμε υπόψη ότι αυτά θέλουν επεξεργασία από επιτροπές, θέλουν δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας, καταλαβαίνετε πόσο πυκνό είναι αυτό το διάστημα και ποιες οι υποχρεώσεις μας. Τα νομοθετήματα αυτά αποτυπώνουν μια προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση και με τη βουλή να δημιουργήσει ένα διαφορετικό περιβάλλον για την οικονομία, την ανάπτυξη, τη δημόσια διοίκηση ώστε στο μέτρο του εφικτού να αρχίζουν να υλοποιούνται οι κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις”.

Ο κ. Μπαλωμενάκης επισήμανε ότι το κύριο βάρος της κυβέρνησης πέφτει στους τομείς της Πρόνοιας, της Υγείας και της Παιδείας.

DSCF3742

Στη συνέχεια ο κ. Μπαλωμενάκης αναφέρθηκε επιγραμματικά σε αυτά που θεωρεί ως σημαντικότερα νομοθετήματα της περιόδου αυτής:

“Είναι το νομοθέτημα που ρυθμίζει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, η εισαγωγή ενιαίου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ασφαλώς ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το ιδιαίτερα σημαντικό νομοθέτημα για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, δύο παράλληλα νομοθετήματα για τις δημόσιες συμβάσεις και της συμβάσης παραχώρησης που με την πάροδο του χρόνου θα αποδείξουν την αξία τους στο τομέα των δημόσιων έργων, των δημόσιων προμηθειών – αργά μεν αλλά επίμονα η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος θα σταματήσει – ο νόμος για την έρευνα, η οργάνωση της διοικητικής μορφής για την παροχή ασύλου για την υποδοχή και προστασία των προσφύγων – ιδιαίτερα σημαντικό νομοθέτημα δεδομένων των εξελίξεων στο χώρο αυτό – ένα νομοθέτημα το οποίο πέρασε στα ψιλά αλλά πρέπει να το τονίζουμε συνέχεια γιατί θα αποδείξει την αξία του στο επόμενο διάστημα είναι το νομοθετημα για το Εθνικό Μητρώο των Επιτελικών Στελεχών. Με την εφαρμογή του αλλάζει εντελώς ο τρόπος ανάδειξης των επιτελικών στελεχών της κρατικής δομής, της κυβερνητικής δομής και νομίζω ότι αυτή η καινοτομία θα λειτουργήσει στο μέλλον σημαντικά”.

DSCF3738

Ο κ. Μπαλωμενάκης λίγο πριν το τέλος της σύντομης παρέμβασής του εξέφρασε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά για πραγματοποίηση διαλόγου με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις πάνω στα τοπικά προβλήματα που απασχολούν τον τόπο. Όπως είπε, επιθυμία τους είναι “να τους δώσουμε τη δυνατότητα και να μας δώσουν τη δυνατότητα κι εμάς να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στα τοπικά προβλήματα. Αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα και το προαναγγέλουμε. Ελπίζουμε και οι άλλες δυνάμεις – του δημοκρατικού τόξου προφανώς – να ανταποκριθούν. Θα καλέσουμε και με συσκέψεις έτσι ώστε αυτά που ακούτε εδώ να τα εκθέσουμε και να ακούσουμε και τις απόψεις τους”.

Ενώ σημείωσε ότι έως αυτό το διάστημα και εξαιτίας της κινητικότητας για την προώθηση τοπικών θεμάτων οι βουλευτές του νομού έχουν κάνει επαφές σχεδόν με όλο το φάσμα των φορέων της τοπικ τοπικής αυτοδιοικησης, και δευτερευόντως των κοινωνικών, εργασιακών, αγροτικών φορέων του νομού.

“Το ίδιο φιλοδοξούμε να κάνουμε με τις οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας και ελπίζουμε να ανταποκριθούν”, είπε.

Ο κ. Μπαλωμενάκης έκλεισε την παρέμβαση μια μικρή αναφορά στη συμμετοχή του ως μέλος στην Εξεταστική Επιτροπή για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων και των ΜΜΕ.

DSCF3765

Είπε ότι είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που δίνει διαρκώς νέα στοιχεία ενώ, όπως ανέφερε “μέσα στον Οκτώβρη, θα έχει προσφέρει πολύ σημαντικό έργο και στην πληροφόρηση και στο βαθμό που επιτρέπει η νομοθεσία να τιμωρηθούν όσοι έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον” ενώ σημείωσε ότι θεωρεί πολύ τιμητικό ότι συμπεριλήφθηκε σε αυτή την Επιτροπή. “Είναι μια δουλειά που πάει σε βάθος δεκαετίας και αποτελεί μία απίστευτη κατασπατάληση του δημόσιου πλούτου με αδιαφανείς διαδικασίες και με τρόπο που εξοργίζει ακόμα και σήμερα που έχει περάσει τόσο καιρός και έχουμε δει τόσα πολλά”.

Ο κ. Μπαλωμενάκης τελείωσε με μια αναφορά – παράπονο στους δημοσιογράφους:

“Θα σας παρακαλέσω να λάβετε υπόψη σας επειδή δεν είμαστε και δε θέλουμε να γίνουμε καθεστωτική δύναμη, δε θέλουμε να υποκαταστήσουμε κανένα μέσο μαζικής επικοινωνίας. Υπάρχει η πολυφωνία αλλά θα θέλαμε και όσοι μετέρχονται του επαγγέλματος αυτού να μας αντιμετωπίζουν με όρους ισοτιμίας, τουλάχιστον. Θέλουμε να έχουμε ένα βήμα, όπως απαιτεί η δημοκρατία”.

Διαβάστε επίσης τι απάντησαν οι βουλευτές στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

– Τι είπαν οι βουλευτές σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τους ελεύθερους χώρους, ΒΟΑΚ, δημιουργία hot spot στην Κρήτη

– Β. Βαγιωνάκη για Βάση Σούδας: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τίποτα παραπάνω από αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή

– Γ. Σταθάκης για την μη καταβολή του τιμήματος της Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια

– Αντ. Μπαλωμενάκης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει δώσει απάντηση, επιλέγει τη σιωπή για την υπόθεση του “ΚΗΡΥΚΑ” – Παραπλανητική η Παρέμβαση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πως κατασκευάζεται ένα (συνδεδεμένο) «πράσινο νησί»

Της Βάννας Σφακιανάκη Ξεκινώντας ενοχοποιείς τους νησιώτες λέγοντας ότι επιβαρύνουν...

Αντιπυρική προστασία: οι κομματικές φιέστες και ο λάθος προσανατολισμός

Του Λευτέρη Καρχιμάκη * Το νέο δόγμα πυρόσβεσης μας υπόσχεται...

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοιο βομβαρδισμό» – Δραματική η κατάσταση στη Ράφα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη...