Κέικ σοκολάτας
Οκτώ αβγά, 1 βιτάμ, 250 γρ. ζάχαρη, 250 γρ. αλεύρι, δύο βανίλιες, 250 γρ. κουβερτούρα, μπέικιν όσο πιάσει το μαχαίρι.
Βάζομε σε μια κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά το βιτάμ, τη ζάχαρη και την κουβερτούρα μέχρι να λιώσουν. Προσθέτομε τους κρόκους ένα – ένα και την βανίλια. Όταν ανακατευτούν καλά τα κατεβάζομε από την φωτιά και προσθέτομε την μαρέγκα εναλλάξ με το αλεύρι και το μπέικιν, ενώ ανακατεύομε ελαφρά με τη σπάτουλα (όχι χτύπημα στο μίξερ). Το ψήνομε σε πολύ δυνατό φούρνο, προθερμασμένο, 14 λεπτά ακριβώς.
Κέικ με κακάο
Πέντε αβγά, 1 νεροπότηρο νερό, επτά κουταλιές σούπας κακάο, ένα βιτάμ, ένα μπέικιν, δυόμιση ποτήρια ζάχαρη, ενάμιση ποτήρι αλεύρι, βανίλια.
Σε μια κατσαρόλα βάζομε το βιτάμ, το νερό, τη ζάχαρη και το κακάο να πάρουν μια βράση. Όταν κρυώσουν χτυπούμε τ’ αβγά ολόκληρα, προσθέτομε το αλεύρι και το μπέικιν και τη βανίλια. Από το μείγμα του κακάο που ετοιμάσαμε πριν κρατάμε ένα νεροπότηρο και το υπόλοιπο το ρίχνομε εκεί που έχομε τα αβγά. Ψήνομε το κέικ σε μέτριο φούρνο 1 ώρα. Το παρακολουθούμε. Όταν είναι το κέικ χλιαρό το περιχύνομε με το μείγμα του κακάο που κρατήσαμε.