14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Όλα όσα πρέπει να θυμόμαστε και όλα όσα θέλουμε να ξεχάσουμε από τα Χανιά και την Κρήτη το 2014 | Φωτός

Ημερομηνία:

Αυτός ο χρόνος μπορεί να μην ήταν ο καλύτερος, μπορεί μάλιστα να ήταν ένας από τους χειρότερους, όμως σίγουρα ήταν ένας χρόνος γεμάτος με αφορμές για αγώνες. Σε πολλούς από αυτούς τους αγώνες η Κρήτη πρωταγωνίστηκε και ο “Αγώνας της Κρήτης” ήταν εκεί για να καλύψει τα γεγονότα αλλά και για να εκφέρει λόγο.

Σίγουρα, το πιο σημαντικό γεγονός της χρονιάς για τα Χανιά και ίσως για την Κρήτη ήταν το κίνημα που διαμορφώθηκε ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας κάπου στη Μεσόγειο. Ένα κίνημα που συσπείρωσε πλατιές μάζες ανθρώπων ενάντια σε μία επικείμενη καταστροφή που τελικά δε φαίνεται να ήρθε.

Όμως, πέραν αυτού υπήρχαν και άλλα πολύ σημαντικά γεγονότα, από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές, έως τις καραβιές με τους μετανάστες και τα θανατηφόρα τροχαία στον ΒΟΑΚ, τις πολλές υποσχέσεις που δόθηκαν και δεν τηρήθηκαν.

Στο επίκεντρο και η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου, οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες των μαθητών, το κίνημα για τους πλειστηριασμούς, οι αντιδράσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Αλλά και ιστορίες ανθρώπινου ενδιαφέροντος με πολιτική χροιά, όπως ο αγώνας για να βρεθεί ο Άρθουρ Τζόουνς, η ιστορία της Ντοά, και των 490 νεκρών ναυαγών της Μάλτας, ο αγώνας του Νίκου Ρωμανού και οι κινήσεις αλληλεγγύης στην Κρήτη.

Όλα αυτά είναι θέματα που απασχόλησαν στην πορεία της χρονιάς τους αναγνώστες της εφημερίδας μας. Σε όλα αυτά τα γεγονότα και πολλά άλλα, ο “Αγώνας της Κρήτης” ήταν αγωνιστικά παρών.

Καλύψαμε τα γεγονότα και με το τέλος του χρόνου, σας παρουσιάζουμε όλα όσα συνέβησαν σε έναν άσχημο χρόνο που άφησε όμως ισχυρές παρακαταθήκες αγωνιστικότητας για το μέλλον.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι συνέβη το 2014.

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Το κίνημα του 1 ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας

SCANER

Η κρίση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και σε όλη την Ελλάδα και στην Κρήτη διαμορφώνεται ένα κίνημα ενάντια στα τέλη κυκλοφορίας. Χιλιάδες πολίτες συρρέουν στις εφορίες, είτε κρατώντας τις πινακίδες τους, με σκοπό να τις παραδώσουν, είτε καταβάλλοντας μόλις 1 ευρώ αντί των τελών κυκλοφορίας.

«Όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχουν λεφτά, ο κόσμος έχει εξαθλιωθεί από τους συνεχόμενους φόρους. Αυτό που κάναμε εμείς είναι ένα εξώδικο στην εφορία. Από εκεί και μετά αν μας το βεβαιώσουν θα κινηθούμε δικαστικά.», είχε δηλώσει στην εφημερίδα μας εκ μέρους του κινήματος ο κ. Κολοκοτρώνης

Η μαζική συμμετοχή των πολιτών φανερώνει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, πραγματικότητα που έρχεται σε σύγκρουση με το κλίμα ευφορίας που επιθυμεί να περάσει η κυβέρνηση.

Στην Κρήτη, συνολικά, πάνω από 4.000 πολίτες κατέβαλλαν μόλις 1 ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας.

"google ad"

Πέρα από το κίνημα του 1 ευρώ υπήρχε παρόμοιας μορφής πρωτοβουλία από το Αγρίνιο με καταβολή 25 ευρώ αντί για τέλη κυκλοφορίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

4.000 Κρητικοί πλήρωσαν 1 ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας

Που πάνε τα λεφτά από τα τέλη κυκλοφορίας και τα διόδια

Αγρίνιο: Πάνω από 700 άτομα έδωσαν 25 ευρώ αντί για τέλη κυκλοφορίας!

Χημικά Συρίας

_72332840_syrian_chemical_weapons_disposal_624_v3

Περίπου στα μέσα του Γενάρη το BBC δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ που αφορούσε άμεσα και την Ελλάδα. Στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Λιβύης, κατόπιν συμφωνίας των ΗΠΑ και της Ρωσίας, θα καταστραφόταν το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Το εγχείρημα πρωτόγνωρο και εξαιρετικά επικίνδυνο. Ο χρόνος για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία περιορισμένος. Οι αντιδράσεις της Ελλάδας ανύπαρκτες ενώ η ενημέρωση ήταν ελάχιστη. Το θέμα αναδείχτηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και πήρε τεράστιες διαστάσεις.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα ο “Αγώνας της Κρήτης” προσπάθησε να ενημερώσει υπεύθυνα.

Στηρίξαμε τις κινητοποίησεις των πολιτών, απαιτήσαμε απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς και εξηγήσαμε τους κινδύνους που προκύπτουν από μία τέτοια διαδικασία.

Η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης, οι πολλές φορές συγκεχυμένες πληροφορίες έκανε ακόμα πιο φανερό ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν ήταν συνηθισμένη και πραγματοποιούταν στα πλαίσια μίας πολεμικής διαδικασίας που βρισκόταν σε εξέλιξη στη Συρία. Και είναι γεγονός ότι αυτές οι συνθήκες, ευνόησαν τη δημιουργία μίας απύθμενης ανά περιπτώσεις κινδυνολογίας, δίχως αυτό να είναι ευθύνη πάντα των δημοσιογράφων.

Αναγνωρίζοντας ότι η επίσημη έλλειψη ενημέρωσης δημιουργούσε πολύ σημαντικούς κινδύνους προσπαθήσαμε και πετύχαμε να συλλέξουμε πρωτογενείς πληροφορίες.

Ήμασταν το μόνο μέσο ενημέρωσης στην Κρήτη που πέτυχε και πήρε δύο φορές συνέντευξη από τον υπεύθυνο δημοσίων υποθέσεων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων Μάικλ Λούχαν. Επίσης, μιλήσαμε με τον πρόεδρο της οργάνωσης “Robin De Bois” Jacky Bonnemains, που είχε αποκαλύψει τα προβλήματα με το πλοίο Cape Ray αλλά και με τον Νίκο Χαραλαμπίδη της Greenpeace.

Όμως, δε μείναμε εκεί. Προχωρήσαμε σε ενδελεχή έρευνα σε σχέση με όλα τα επιμέρους στοιχεία της επιχείρησης, από το λιμάνι της μαφίας Gioia Tauro που χρησιμοποιήθηκε για τη διαδικασία, όσο και για τις πολυεθνικές εταιρείες που πήραν μέρος.

Καλύψαμε κάθε πτυχή των κινητοποιήσεων του κινήματος ενώ ακολουθήσαμε και τα γεγονότα μετά την ολοκλήρωση (επιτυχή ή ανεπιτυχή, αυτό παραμένει άγνωστο) της επιχείρησης.

Όλα αυτά σε ένα διάστημα περίπου δέκα μηνών, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2014. Σας παρουσιάζουμε εδώ σε χρονολογική σειρά τα σημαντικότερα άρθρα όπως παρουσιάστηκαν στην εφημερίδα μας καθώς και κάποιες φωτογραφίες.

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά άρθρα για τον Ιανουάριο:

Τα χημικά της Συρίας, η υπερβολή και η ανεύθυνη κινδυνολογία

Ο Μάικλ Λούχαν, του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, απαντά στα ερωτήματά μας για τα χημικά όπλα της Συρίας

Συνέντευξη με τον Jacky Bonnemains, πρόεδρο της οργάνωσης “Robin De Bois”για τα χημικά της Συρίας

Στη Γερμανία θα καταστραφούν τα απόβλητα των χημικών της Συρίας

Γιατί τόση βιασύνη στην καταστροφή των χημικών της Συρίας;

Χημικά Συρίας στη Μεσόγειο; “Όχι” διαβεβαιώνουν Βενιζέλος, Greenpeace, WWF, Oceanica και OPCW

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στον Ατλαντικό ωκεανό θα καταστραφούν τα επικίνδυνα χημικά της Συρίας σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων [χάρτης]

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

1.572 νεκροί στους δρόμους της Κρήτης

troxaio

Τον Φεβρουάριο το θέμα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ΒΟΑΚ και των νεκρών στους δρόμους της Κρήτης απασχόλησε την τοπική κοινωνία. Η Κρήτη θρηνεί 1.572 νεκροί από το 2000 έως το 2014. Τα στοιχεία που είχαμε παρουσιάσει σε ρεπορτάζ ήταν συνταρακτικά.

1.572 νεκροί στους δρόμους της Κρήτης – Ποιοι ευθύνονται;

Ο άστεγος Πάνος

IMG_4804-700x466

Τέτοια περίοδο κάθε χρόνο το ζήτημα των αστέγων έρχεται στο προσκήνιο. Η οικονομική κρίση έχει εξωθήσει αρκετούς συμπολίτες μας, και στα Χανιά, στο να ζούνε σε παραιτημένα κτίρια ή όπου μπορούν κάπως να καλύψουν το κεφάλι τους από τον βαρύ χειμώνα. Στα Χανιά, αυτό τον Φεβρουάριο, το ζήτημα ήρθε στο προσκήνιο μέσα από την ιστορία του Πάνου, ενός ανθρώπου που ήταν άστεγος μόλις τρεις βδομάδες. Το Πολυτεχνείο Κρήτης τον είχε πετάξει έξω από εγκατελλειμμένο κτίριο ιδιοκτησίας του.

Θυμηθείτε την ιστορία του Πάνου:

Τρεις βδομάδες άστεγος

Έξωση από το Πολυτεχνείο Κρήτης στον Πάνο – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 18.00 στην Πλατεία Σπλάντζιας

Καταστροφή χημικών Συρίας

Veolia_water_dump_veolia_collage1

Και αυτό το μήνα το ζήτημα της καταστροφής των χημικών της Συρίας ήταν στο προσκήνιο. Στην εφημερίδα μας είχαμε μία αποκαλυπτική συνέντευξη με τον Νίκο Χαραλαμπίδη, διευθυντή του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, στην οποία κατηγορεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την επικίνδυνη προχειρότητα εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών ενώ επιτίθεται και στον ΟΑΧΟ τον οποία χαρακτηρίζει μη λειτουργικό. Τον Φεβρουάριο επίσης είχαμε ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τον ρόλο της ιταλικής μαφίας, την ανάμειξη της πολυεθνικής Veolia και τις έντονες αμφιβολίες ειδικών για τη διαδικασία της καταστροφής των χημικών της Συρίας.

Ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης ξεμπροστιάζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τα χημικά της Συρίας

Greenpeace Ελλάδας: Δε λειτουργεί ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων

Η ιταλική μαφία, η διαβόητη Veolia, ο «στρατηγός άνεμος» και τα χημικά της Συρίας

 

ΜΑΡΤΙΟΣ

Η σημασία της Σούδας

056

Για τη σημασία της Βάσης της Σούδας έχουμε γράψει πολλές φορές. Διαρκώς υπενθυμίζεται από όλους, η σημασία που έχει για τους σχεδιασμούς στην περιοχή εξαιτίας και της στρατηγικής της θέσης. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοιήθηκε στη Σούδα κοινό πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ για τους νεοπροαχθέντες σε ταξιάρχους όπου αναλυόταν η κομβική θέση της Σούδας για τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς της υπερδύναμης.

Η σημασία της Σούδας πρώτο μάθημα για νέους αμερικανούς ναυάρχους

Νέες αποκαλύψεις για τα χημικά της Συρίας

Viktor-Yanukovych-assad

Συνεχίσαμε και αυτό τη μήνα την προσπάθεια για παροχή πρωτογενούς πληροφοριών σε σχέση με τα χημικά της Συρίας. Στη δεύτερη συνέντευξή μας με τον Μάικλ Λούχαν, είχαμε μία πολύ σημαντική παραδοχή: “Κανείς δε θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος”, είπε ο υπεύθυνος των δημοσίων υποθέσεων του ΟΑΧΟ.

Ο Μάρτιν Σουλτς πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου απάντησε σε επιστολή του συνεργάτη της εφημερίδας μας Δρ. Αιμίλιου Δασύρα, για τα χημικά της Συρίας επαληθεύοντας την ένοχη ουδετερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ την ίδια στιγμή με νέο κείμενό μας σε 29 σημεία συνοψίζαμε όλα όσα γνωρίζαμε έως εκείνο το σημείο για τη διαδικασία της καταστροφής των χημικών της Συρίας.

Ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαντά για την καταστροφή των χημικών της Συρίας

Μ. Λούχαν: «Κανείς δε θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος στο Cape Ray»

29 σημεία με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την καταστροφή των χημικών της Συρίας

Κινητοποιήσεις ενάντια στα χημικά

IMG_1754 1800207_752935534718811_1344164854_n

Την ίδια περίοδο, οι φορείς συντονίζονται και πραγματοποιούνται δύο μεγαλειώδης κινητοποιήσεις, στο λιμάνι της Σούδας και στο Αρκάδι όπου οι πολίτες εκφράζουν δυναμικά την αντίθεσή τους στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στα νερά της Μεσογείου.

Οι φορεις της Κρήτης ενάντια στα χημικά του πολέμου!

Με μεγάλη συμμετοχή η συγκέντρωση στο λιμάνι της Σούδας [φωτός] – Σποτ Θ. Παπαδουλάκη για τα χημικά της Συρίας [βίντεο]

Βροντερό “όχι” των Κρητικών στο Αρκάδι κατά της καταστροφής των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο | Φωτός / Βίντεο

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Οι μετανάστες της Αγυιάς

profil1

345 άνθρωποι εκ των οποίων 20 γυναίκες αλλά και 49 παιδιά ηλικίας από 40 ημερών έως 14 ετών, βρέθηκαν από ένα δουλεμπορικό στη μέση του Αιγαίου, στα Χανιά αναζητώντας την ελευθερία τους. Μετά το τέλος των διαδικασιών, 150 από αυτούς παρέμειναν στα Χανιά και μέσω της περιπέτειάς τους η χανιώτικη κοινωνία έμαθε πολλά για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι έως ότου φθάσουν σε κάποια “γη της επαγγελίας”.

Αφού αφέθηκαν στο δρόμο, τελικώς φιλοξενήθηκαν πρόσκαιρα σε ένα ξενοδοχείο στη Νέα Χώρα. Το πρόσκαιρα, κράτησε μήνες. Και μέχρι και σήμερα 40 από αυτούς παραμένουν εκεί. Οι υπόλοιποι διέφυγαν από τη χώρα παράνομα.

Ναι! Διέφυγαν! Γιατί ποτέ δεν ήταν η επιθυμία τους να παραμείνουν εδώ. Οι συνθήκες που έχουν υπογράψει προηγούμενες κυβερνήσεις, εγκλωβίζουν αυτούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα, που λειτουργεί ως μία τεράστια φυλακή. Την ίδια στιγμή, ο ξενοδόχος παραμένει απλήρωτος.

Θυμηθείτε κάποιες λεπτομέρειες από την ιστορία τους:

Κλιμάκιο της Frontex αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αγυιά για τους 345 ναυαγούς μετανάστες

Δρομολογείται λύση για τις γυναίκες και τα παιδιά των Σύριων μεταναστών της Αγυιάς – Σταμάτησαν την αποχή από το συσσίτιο οι Αιγύπτιοι

Ελεύθεροι οι 151 Σύριοι πρόσφυγες πολέμου αλλά άστεγοι! – Η ιστορία του Γιουσέφ

Το πορτραίτο μίας οικογένειας

«Αφήστε μας να φύγουμε!»: Κραυγή απόγνωσης από τους 140 Σύριους πρόσφυγες στα Χανιά [φωτός]

Το οδοιπορικό της προσφυγιάς των 150 Σύριων μέχρι τα Χανιά

 

ΜΑΙΟΣ

Στην Κρήτη το πιο ισχυρό λέιζερ στον κόσμο

leizer

Ερευνητές στην Ελλάδα κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα λέιζερ ατόμων, που είναι επτά φορές πιο ισχυρό από ό,τι είχε επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Παγκοσμίως, περίπου δέκα ερευνητικές ομάδες ασχολούνται με τα λέιζερ ατόμων και μία από αυτές βρίσκεται στην Κρήτη, με εντυπωσιακές μάλιστα επιδόσεις σε διεθνές επίπεδο.

Ερευνητές στην Κρήτη δημιούργησαν το πιο ισχυρό λέιζερ στον κόσμο

Τα αποτελέσματα των εκλογών

vamvoukas

Αυτοδιοικητικές εκλογές και Ευρωεκλογές στην Κρήτη. Νέος Δήμαρχος Χανίων ο Τάσος Βάμβουκας. Θυμηθείτε ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία από την αναμέτρηση των ευρωεκλογών.

Δήμος Χανίων: Η σταυροδοσία υποψηφίων συμβούλων-Ποιοί εκλέγονται (Τελικό)

Νέος Δήμαρχος Χανίων ο Τάσος Βάμβουκας

Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία από τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα και στην Κρήτη

 

ΙΟΥΝΙΟΣ

Η Βάση της Σούδας και τα χημικά της Συρίας

MOC-PE2014

Αν και οι πληροφορίες γύρω από τη Βάση της Σούδας και τις δραστηριότητές της δύσκολα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ο ρόλος των νατοϊκών εγκαταστάσεων στη διαδικασία καταστροφής των χημικών της Συρίας ήταν και υπαρκτός και σημαντικός.
Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιήθηκαν ως τόπος συντήρησης πλοίων που συμμετείχαν στη διαδικασία ενώ στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής έγινε σχετική εκπαίδευση.

Ποιος είναι ο ρόλος της βάσης της Σούδας στη διαδικασία καταστροφής των χημικών της Συρίας;

Η εξαφάνιση του Άρθουρ Τζόουνς

Br5mNmbCQAA4lHW.jpg-large

Ο αγώνας της οικογένειας του εξαφανισθέντα Άρθουρ Τζόουνς συγκίνησε τους Κρητικούς αλλά και όλη την Ελλάδα και την Αγγλία. Η οικογένειά του βρέθηκε στην Κρήτη αναζητώντας τον, οι κάτοικοι της περιοχής που ζούσε διοργάνωσαν πορείες  εις το όνομα του, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Ντέιβιντ Κάμερον ενδιαφέρθηκε. Όμως, το τέλος αυτής της ιστορίας και του τιτάνιου αγώνα μίας οικογένειας να βρει τον αγαπημένο της, δεν καρποφόρησε.

Ο Άρθουρ Τζόουνς βρέθηκε νεκρός δίπλα σ’ ένα απομονωμένο μνημείο πεσόντων ελλήνων στρατιωτικών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πέθανε εκεί, που ήθελε να αποτίσει φόρο τιμής αφού και αυτός ήταν βετεράνος πολέμου.

Στα Χανιά η οικογένεια του αγνοούμενου 73χρονου Arthur Jones

Και στην Πλάκα Αποκορώνου είδαν τον Άρθουρ Τζόουνς – Ρεπόρτερ του BBC στα Χανιά

Στις 27 Ιουνίου η τελευταία φορά που είδαν τον Arthur Jones – Δυσαρεστημένος ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον για τον Άρθουρ Τζόουνς που εξαφανίστηκε στην Κρήτη

Διαστάσεις στην υπόθεση εξαφάνισης του Άρθουρ Τζόουνς – Και πάλι στην Κρήτη οι φίλοι του

O Άρθουρ Τζόουνς πέθανε δίπλα σ’ απομονωμένο μνημείο πεσόντων ελλήνων στρατιωτικών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

BBC: Τι λέει η οικογένεια του Άρθουρ Τζόουνς μετά τα νέα για τον θάνατό του

Λειτουργικό κραχ στο νοσοκομείο Χανίων

P1020964

Η κατάσταση στο νοσοκομείο εδώ και χρόνια είναι κακή. Όμως τους τελευταίους μήνες είναι δραματική. Η ελλιπής χρηματοδότηση έχει δημιουργήσει συνθήκες λειτουργικού κραχ στο νοσοκομείο Χανίων και αν συνεχίζει να λειτουργεί είναι εξαιτίας της υπερπροσπάθειας του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού. Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων σκιαγράφησε την εικόνα της δημόσιας υγείας ειδικά των Χανίων, αλλά και γενικά όλης της Ελλάδας. Και τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε.

Ανδρέας Λιοδάκης: «Προς λειτουργικό κραχ στο νοσοκομείο Χανίων»

280 κρατούμενοι απεργοί πείνας στα Χανιά

Top-003

3.860 φυλακισμένοι σε σύνολο 12.000, περίπου ο 1 στους 3, απεργούν απέχοντας από τη λήψη συσσιτίου, αγωνιζόμενοι με βασικό αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις φυλακές τύπου Γ. Ένα νομοσχέδιο το οποίο οι απεργοί θεωρούν ότι καταργεί το δικαίωμα των κρατουμένων στην υπό όρους απόλυση, στην άδεια και στον ευεργετικό υπολογισμό της έκτισης ποινής (μεροκάματα, εκπαιδευτικά προγράμματα), ενώ αυστηροποιεί τους ήδη ισχυρούς περιορισμούς στην επικοινωνία (επισκεπτήρια, τηλεφωνική επικοινωνία, αλληλογραφία).

Και στα Χανιά, η συμμετοχή των φυλακισμένων στην απεργία ήταν πολύ μεγάλη. 280 άνθρωποι επέλεξαν την απεργία πείνας για να ζητήσουν τον σεβασμό βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.

Τα προβλήματα στις φυλακές της χώρας είναι τεράστια. Προβλήματα αντιμετωπίζει και το προσωπικό των φυλακών με το πιο σημαντικό να είναι η πολύ μεγάλη υποστελέχωση.

280 απεργοί πείνας κρατούμενοι στα Χανιά – Σε αναβρασμό οι φυλακές της χώρας

ΙΟΥΛΙΟΣ

Αναζητώντας το Cape Ray

P7262694 P7292704

IMG_4573

Η διαδικασία καταστροφής χημικών της Συρίας ξεκινά και το σημείο όπου γίνεται η διαδικασία κρατείται μυστικό. Οι δημοσιογράφοι αναζητούν το σημείο, οι φορείς ζητούν εξηγήσεις και ξεκινούν κινητοποιήσεις. Τρία πλοιάρια ξεκινούν από τα Χανιά με τον δύσκολο στόχο να βρουν που βρίσκεται το Cape Ray. Τελικώς, δε βρίσκουνε το πλοίο, όμως η συμμετοχή έχει σημαντικά διδάγματα και οι πληροφορίες που αντλήθηκαν ήταν αποκαλυπτικές.

Θυμηθείτε τις λεπτομέρειες:

Η πραγματική αποκάλυψη πίσω από το “φάντασμα” του Cape Ray

3 πλοιάρια στη θάλασσα της Μεσογείου αναζητούν τα μεγαθήρια των χημικών του πολέμου [φωτορεπορτάζ]

Κυνηγώντας το Cape Ray : Το ιστορικό της αποστολής όπως το έζησα μέσα από το Thomas II

Όλες οι λεπτομέρειες από τη σημερινή συνέντευξη τύπου για όλα όσα συνέβησαν στο ταξίδι των τριών πλοιαρίων για το Cape Ray και τι θα ακολουθήσει [φωτός]

27 σημεία με όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη διαδικασία της καταστροφής των χημικών της Συρίας

Σήφης ο κροκόδειλος

krokodilos-rethymno-620x463

Μια απρόοπτη «συνάντηση» με έναν κροκόδειλο μήκους περίπου δύο μέτρων είχαν δύο πυροσβέστες που εκτελούσαν περιπολία στην περιοχή του Φράγματους των Ποταμών, στο Ρέθυμνο. Οι δύο πυροσβέστες είδαν τον κροκόδειλο αρχικά να περιφέρεται και στη συνέχεια να βουτά στα νερά της λίμνης. Η συνέχεια είναι λίγο – πολύ γνωστή με το θέμα να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και ο κροκόδειλος να μετατρέπεται σε τουριστική ατραξιόν.

Οι προσπάθειες να τον εγκλωβίσουν αποδείχτηκαν άκαρπες, και ο Σήφης, με τη βοήθεια και κάποιων ντόπιων που μύρισαν λεφτά, κυκλοφορεί ελεύθερος. Οι επιστήμονες πάντως επιμένουν πως ο κροκόδειλος δε θα αντέξει το κρύο του χειμώνα.

Κροκόδειλος κόβει βόλτες στο Φράγμα των Ποταμών

Ο «Σήφης» ο Κροκόδειλος της Κρήτης έγινε… διεθνής

Η “βαθιά οδύνη” της κ. Μέρκελ

merkel-klaiei-agona1

Επιστολή απάντηση έστειλε η Μέρκελ μέσω του μορφωτικού συμβούλου της Γερμανικής πρεσβείας προς τους δημιουργούς ιστορικού ντοκιμαντέρ σχετικά με την πυρπόλυση των γυναικών στην Καλή Συκιά στο Ρέθυμνο. Στην επιστολή ζητά «συγνώμη» για τις θηριωδίες των Γερμανών ναζί. Όμως, η είδηση έρχεται από αλλού και είναι η εξής: στα πλαίσια της απάντησης, προαναγγέλλεται η λειτουργία «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον» το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία στις 12 Σεπτεμβρίου του 2014 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ. Για το “Μέλλον”, λοιπόν.

Ναι, ακούγεται αρκετά βαρύγδουπο, αλλά τι πραγματικά είναι;

Η Καγκελάριος κ. Μέρκελ υποκριτικά εκφράζει προς τους Κρητικούς τη «βαθιά της οδύνη», για τις θηριωδίες των ναζί – Προαναγγέλλει «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον»

Φαρμάκο για Σκλήρυνση και Αλτσχάιμερ από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

osteoporosis

Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Harvard Medical School κ. Αχιλλέας Γραβάνης και η ερευνητική ομάδα του τα τελευταία χρόνια έχουν προβεί σε μία σημαντική ανακάλυψη η οποία σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή φαρμάκων για μία σειρά ασθενειών που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα, όπως η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και το Αλτσχάιμερ.

Με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση δοκιμών σε ζώα όπου ζώα με παράλυση μπόρεσαν να ξαναπερπατήσουν με τη χορήγηση μίας σωστής δοσολογίας ουσιών και το πέρασμα πλέον στην επόμενη φάση δοκιμών σε υγιείς ανθρώπους, πήραμε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσουμε μαζί του για να διευκρινήσουμε την πραγματική σημασία των συγκεκριμένων εξελίξεων, τι ελπίδες δημιουργούν και πότε αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας που μπορεί να δώσει ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς.

Όλες οι λεπτομέρειες για την πιθανή έγκριση φαρμάκου για Σκλήρυνση και Αλτσχάιμερ από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέα Γραβάνη

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Η κηδεία του Εμμανουήλ Κριαρά

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑΣ V

Από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 108 ετών πέθανε στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη αργά το βράδυ της Παρασκευής ο καθηγητής φιλόλογος Εμμανουήλ Κριαράς. Πριν ένα μήνα είχε υποβληθεί σε επιτυχημένη επέμβαση στο ισχύο. Η ταφή του, σύμφωνα και με επιθυμία του ίδιου, έγινε την Τετάρτη 27 Αυγούστου ( πρωί ) στις Στέρνες Ακρωτηρίου σε τάφο που έχει παραχωρήσει εκεί ο Δήμος Χανίων.

Πέθανε σε ηλικία 108 ετών ο καθηγητής Εμμανουήλ Κριαράς – Στα Χανιά η ταφή του

Κηδεύτηκε στο χωριό Στέρνες Χανίων ο Εμμανουήλ Κριαράς

Εμμανουήλ Κριαράς (1906-2014)

“Έτσι άφησαν τα Σεϊτάν Λιμάνια”

10636297_10204686077060165_5593740134227673456_n

Κάθε καλοκαίρι και στην Κρήτη, παραδεισένιες περιοχές μολύνονται όχι μόνο από την ασυδοσία επιχειρηματιών και την κουτοπονηριά δημοτικών αρχών, αλλά και από την ανευθυνότητα και την ασυνειδησία των επισκεπτών. Τα Σεϊτάν Λιμάνια, μία περιοχή που μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν άγνωστη πέρα από τους κατοίκους της περιοχής του Ακρωτηρίου, είναι γνωστή πλέον σε όλη την Ελλάδα. Και πλέον, δίχως υποδομές να υποστηρίξουν μία τέτοια επισκεψιμότητα και με τους επισκέπτες να πράττουν ασυνείδητα, τα Σεϊτάν Λιμάνια, αλλά και άλλες περιοχές των Χανίων, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

«Οι φίλοι μας τα ζώα έτσι άφησαν τα Σεϊτάν Λιμάνια»

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Η ιστορία της Ντοά

IMG_4832_3swsto

Η Ντοά ήταν μία από τους μόλις 10 επιζώντες ενός εγκληματικού ναυαγίου ανοιχτά της Μάλτας που κόστισε τις ζωές 490 ανθρώπων. Η ιστορία της Ντοά είναι ενός πρόσφυγας, μίας ναυαγού, και μίας ηρωίδας. Μέσα στον πανικό της καταστροφής που βιώνε, στα κρυά νερά της θάλασσας, έσωσε δύο βρέφη. Το ένα απεβίωσε. Το άλλο ήταν η μικρή Νάντια. Στην αρχή, όλοι εστίασαν την προσοχή της στη Νάντια και ξέχασαν τη Ντοά. Το κράτος είχε αδιαφορήσει, το ίδιο και η κοινωνία. Όλα αυτά πλέον έχουν αλλάξει και πρόσφατα στις 19 Δεκεμβρίου, και η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη Ντοά. Όμως, το αίτημά της για χορήγηση εγγράφων ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει στη Σουηδία, ακόμα να ικανοποιηθεί.

Θυμηθείτε, την ιστορία της Ντοά, όπως καταγράφηκε στην εφημερίδα μας:

Η ιστορία της Ντοά: πρόσφυγας, ναυαγός και ηρωίδα ετών 19, τώρα εγκλωβισμένη στα Χανιά

Συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο για τη 19χρονη Ντοά, την ηρωίδα ναυαγό που βρίσκεται εγκλωβισμένη στα Χανιά

Η ιστορία της 19χρονης ηρωικής Ντοά στο MEGA – Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η συλλογή υπογραφών [βίντεο]

Με ομόφωνο ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιου Χανίων ζητά την πολιτογράφηση της Ντοά ως Ελληνίδα

Η 19χρονη πρόσφυγας, ναυαγός και ηρωίδα Ντοά Αλ Ζαμέλ βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών | Φωτός

Προβληματισμός στη Γερμανία από τις αντιδράσεις των Κρητικών

Sth-brash-kolaei-to-sidero

Προβληματίζονται οι γερμανικές αρχές από την άρνηση κρητικών να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις του Ελληνογερμανικού Ταμείου για τη Νεολαία. Πιο συγκεκριμένα, στο γερμανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη εκφράζεται έντονος προβληματισμός για τη μη συμμετοχή Κρητικών από τα μαρτυρικά χωριά σε αυτές τις εκδηλώσεις και ερευνούν τις δυνατότητες ώστε στις επόμενες συναντήσεις να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο.

Ελληνογερμανικό Φόρουμ Νεολαίας για “συμφιλίωση” χωρίς γερμανικές αποζημιώσεις – Εκνευρισμός για τη μη συμμετοχή Κρητικών

Το ΕΛΥΡΟΣ έδρα του κοινοβουλίου της Λιβύης

DSC-1001

Πλωτό καταφύγιο για τα μέλη του Κοινοβουλίου της Λιβύης έγινε  στο Τομπρούκ το πλοίο της ΑΝΕΚ «Ελυρος», την ώρα που στην πρωτεύουσα Τρίπολη έχει εγκατασταθεί «παράλληλο» Κοινοβούλιο με την υποστήριξη των ομάδων πολιτοφυλακής. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, το πλοίο ναυλώθηκε από το Κοινοβούλιο ως «έδρα» της τελευταίας στιγμής.

Το πλοίο “ΕΛΥΡΟΣ” της ΑΝΕΚ έδρα του εξόριστου κοινοβουλίου της Λιβύης

Guardian: Καταφύγιο για το κοινοβούλιο της Λιβύης το «ΕΛΥΡΟΣ» της ΑΝΕΚ Lines

Πώς Βρέθηκε το “Έλυρος” Από την Κρήτη στη Λιβύη;

Βία με θύματα κατοίκους του Παλιού Λιμανιού

1_1

Ο ξυλοδαρμός του γνωστού 54χρονου επιχειρηματία της οδού Θεοτοκοπούλου και Θεοφάνους στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων από τέσσερις νεαρούς αν και σοκαριστικός εξαιτίας της αγριότητάς του δε ξάφνιασε τους κάτοικους της περιοχής. «Ήταν αναμενόμενο να ξανασυμβεί», μας είπανε και επισημαίνουν ότι τέτοια γεγονότα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. «Κανείς δε συγκινείται. Ίσως τώρα κάποιοι κινητοποιηθούν».

Οδός βίας Θεοτοκοπούλου και Θεοφάνους γωνία

Έντονες αντιδράσεις για τον υβριδικό σταθμό της EDF

Υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνει τέσσερα αιολικά πάρκα και ένα υδροηλεκτρικό έργο, συνολικής ισχύος 190 μεγαβάτ και κόστους επένδυσης 450 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να κατασκευάσει στην Κρήτη η γαλλική EdF μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα. Η έγκριση που δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες όλων των περιοχών που πλήττονται από αυτή την εξέλιξη. Το κίνημα ενάντια στις ανεμογεννήτριες φούντωσε ενώ κατατέθηκε και σχετική αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Έντονες αντιδράσεις σε Χανιά και Ρέθυμνο για τα αιολικά πάρκα της EDF στην Κρήτη

Τα χωριά του Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο αντιστέκονται στις ανεμογεννήτριες της EDF – Τι αποφάσεις πήρε η λαϊκή συνέλευση των χωριών

EDF: Το επιδοτούμενο από εμάς Γαλλικό κρατικό μονοπώλιο… έχει άποψη για την Γερμανία

Η Κομισιόν καταγγέλλει “Αιολικά εγκλήματα και στην Κρήτη κατά της ελληνικής φύσης!

Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ της απόφασης του ΥΠΕΚΑ για τις ανεμογεννήτριες στην Κρήτη καταθέτουν κινήματα του Ρεθύμνου

“Ταλαιπωρούνε τον κόσμο άδικα”: Αναβλήθηκε η δίκη των 17 πολιτών που υπερασπίστηκαν το Αποπηγάδι – Πάνω από 1.000 υπογραφές σε λίγες ημέρες στο Ρέθυμνο

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

“Μεγάλη νίκη” για τις γερμανικές αποζημιώσεις

0b4d5ca4d1a19a0c4aaa7dddbde10a1f-620x300

Μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων είχαμε από την Ιταλία. Σύμφωνα με το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με απόφασή του, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρώμης ακύρωσε την απαγόρευση που είχε επιβληθεί για διεκδικήσεις πολιτών εναντίον του Κράτους της Γερμανίας, ανοίγοντας έτσι ουσιαστικά την πόρτα για την απόδοση αποζημιώσεων στα θύματα των ναζί. Την είδηση παρουσίασε η εφημερίδα “Αγώνας της Κρήτης” πρώτη στην Ελλάδα.

“Μεγάλη νίκη”: Ανοίγει ο δρόμος για τις γερμανικές αποζημιώσεις μετά την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρώμης

Eξώδικο ξένων τραπεζικών συμφερόντων σε πολίτη στα Χανιά

eggrafo-peiraios-logo

Από το Λονδίνο… ζητούν από Χανιώτη αποπληρωμή «κόκκινου» στεγαστικού μέσα σε πέντε ημέρες – Μια εξώδικη καταγγελία που έλαβε Χανιώτης συμπολίτης μας από τράπεζα στην Αγγλία, φέρνει στην επιφάνεια, το μέγεθος του προβλήματος των κόκκινων επιχειρηματικών αλλά και στεγαστικών δανείων.

Το πρώτο εξώδικο ξένων τραπεζικών συμφερόντων επιδόθηκε σε πολίτη στα Χανιά – ζητούν αποπληρωμενή “κόκκινου” στεγαστικού μέσα σε πέντε ημέρες!

Αντίο Κώστα! Αντίο Φωτεινή!

IMG_3232-604x300

Κάθε μήνα κάθε έτους υπάρχουν θέματα για την επικινδυνότητα του ΒΟΑΚ αλλά και των υπόλοιπων δρόμων της Κρήτης. Το τραγικό τροχαίο στο Φόδελε που κόστισε τις ζωές του Κώστα και της Φωτεινής εξόργισε ολόκληρη την Κρήτη. Υποσχέσεις δόθηκαν πάλι πολλές. Ξεκίνησαν πρωτοβουλίες πολιτών. Όμως τα τροχαία συνεχίζονται. Και η επίσημη πολιτεία δεν κάνει ούτε τα λίγα βασικά για να αποτρέψει αυτό που πλέον από την ανυπαρξία της μετατρέπεται σε μοιραία βεβαιότητα: η εκατόμβη των νεκρών που έχουμε κάθε χρόνο στους δρόμους της Κρήτης αναδεικνύονται από τα μεμονωμένα δράματα που λαμβάνουν δημοσιότητα. Όλα, κάποια στιγμή ξεχνιούνται. Αλλά οι ζωές κάποιων ανθρώπων αλλάζει για πάντα.

Ξεκληρίστηκε οικογένεια Χανιωτών σε τροχαίο στο Ηράκλειο – Τρία τροχαία μέσα σε λίγες ώρες!

Αντίο Φωτεινή και Κώστα: Τα Χανιά σοκαρισμένα από τον θάνατο σε τροχαίο του αγαπημένου ζευγαριού

Φωτούλα – Κώστας

Συγκινητική πράξη αλληλεγγύης από Εικονολήπτες και Φωτογράφους των Χανίων – θα λειτουργούν το στούντιο ΚΦ και τα χρήματα θα τα δώσουν στη μικρή Μαρία

Εκατοντάδες έδωσαν το παρών στην κηδεία του Κώστα και της Φωτεινής – Τραγικές φιγούρες οι γονείς τους

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς σε όλη την Κρήτη

pleisthriasmos2

Η Κρήτη πρωτοπορεί και στα κινήματα ενάντια στους πλειστηριασμούς. Στο Ρέθυμνο υπάρχε η Ένωση Δανειοληπτών Ρεθύμνου, ενώ αντίστοιχες κινήσεις αποτροπής πλειστηριασμών υπάρχουν τόσο στο Ηράκλειο – η Λαϊκή Στάση Πληρωμών – όσο και στα Χανιά – μέσω της Δημοκρατικής Πατριωτικής Κίνησης. Έχουν κατορθώσει όλο αυτό το διάστημα να αποτρέψουν τη μεγάλη πλειοψηφία των πλειστηριασμών ενώ πλαισιώνονται από πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, η παρουσία των πολιτών ισχυροποιείται.

Κινήσεις σε όλη την Κρήτη ενάντια στους πλειστηριασμούς – Νέα παρέμβαση της Λαϊκής Στάσης Πληρωμών στο Ηράκλειο [βίντεο]

Και στα Χανιά αντιστέκονται ενάντια στους πλειστηριασμούς – Σώθηκε κατάστημα και αγροτεμάχιο στον Αλικιανό

Οι πολίτες απέτρεψαν 7 πλειστηριασμούς στα Χανιά

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών η σημερινή διαδικασία ενάντια στους πλειστηριασμούς στο Ειρηνοδικείο Χανίων

Μέσα σε χειροκροτήματα πολιτών η συμβολαιογράφος έφυγε από το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου – Κανείς πλειστηριασμός δεν προχώρησε | Βίντεο

“Στις 4 φορές καίγονται”: Ακίνητο στα Χανιά συμπλήρωσε 4 συνεδρίες και δε μπορεί να ξανατεθεί σε πλειστηριασμό!

“Λοβέρδο δεν κάνεις, ούτε για τσοπάνης”

LO132253

Τα “θρασίμια” άρχισαν καταλήψεις και βγήκαν στους δρόμους. Μετά και από τις προκλητικές δηλώσεις Λοβέρδου περί εθιμοτυπικών κινητοποιήσεων οι μαθητές και στα Χανιά βάλθηκαν να του αποδείξουν ότι οι καταλήψεις δε γίνονται για κάποια ασήμαντη αφορμή αλλά για το μέλλον τους που προδιαγράφεται μαύρο με τις αλλαγές για το “νέο λύκειο” που προωθούσε το Υπουργείο Παιδείας.

Οι μαθητές αντιμετωπίστηκαν όπως πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες της Ελλάδας των μνημονίων, δηλαδή με βία και καταστολή. Στα Χανιά, την στήριξή τους εξέφρασαν τόσο ο Δήμαρχος Χανίων όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων.

«Λοβέρδο δεν κάνεις, ούτε για τσοπάνης»: Παθιασμένοι οι μαθητές στην πορεία των Χανίων – Δέσμευση αντιπεριφερειάρχη για στήριξη αιτημάτων των μαθητών και αποστολή σχετικής επιστολής στον Υπουργό Παιδείας | φωτός

«Βάλτε πανελλήνιες και στο δημοτικό»: Μεγαλειώδης η σημερινή μαθητική πορεία – Δεσμεύσεις Τ. Βάμβουκα σε σχέση με αστυνομική καταστολή | Φωτός

Ανοιχτή επιστολή από μία περήφανη ελληνίδα και κρητικιά μετανάστρια και μάνα στον πρωθυπουργό Σαμαρά που χαρακτήρισε τα παιδιά μας “θρασίμια”

“Οι μαθητές είναι παιδιά, όχι εγκληματίες”: ΕΛΜΕ και Ένωση Γονέων ν. Χανίων αντιδρούν για τις προσαγωγές μαθητών κατά την πορεία της 17ης Νοεμβρίου

Στο πλευρό των μαθητών δάσκαλοι και καθηγητές – Προετοιμασίες για τη γενική απεργία

Στα χέρια των Γερμανών και το αεροδρόμιο Χανίων

aerodromio-chania

Για δίφραγκα η κρατική γερμανική εταιρεία Fraport αγόρασε 17 περιφερειακά αεροδρόμια στην Ελλάδα Χαρακτηριστικό είναι ότι το κόστος για τη διαχείριση 10 περιφερειακών αεροδρομίων της Πορτογαλίας ήταν 3 δις ευρώ ενώ για 17 περιφερειακά αεροδρόμιο το τίμημα που καταβάλλεται είναι μόλις 1,2 δις ευρώ!

Μεγαλομέτοχοι της εταιρίας Fraport που είναι η «νικήτρια» του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, είναι φορείς του γερμανικού δημοσίου, ήτοι η Περιφέρεια του Έσσε με ποσοστό 31.5%, η κρατική Lufthansa με ποσοστό 8,45% και η Φρανκφούρτη μέσω του δημόσιου φορέα μεταφορών.

Έντονες αντιδράσεις και από την Ryanair αλλά και από φορείς του νομού.

«Κεφαλικός φόρος» 20 ευρώ στα περιφερειακά αεροδρόμια που ιδιωτικοποιούνται και στο αεροδρόμιο Χανίων – Ποιοι είναι οι τρεις υποψήφιοι αγοραστές

“Νέα αποικιοκρατία;”: Το Γερμανικό Δημόσιο πίσω από την εξαγορά και του αεροδρόμιου Χανίων!

“Αυτά δεν τα θυμάμαι ούτε στη χούντα”: Χωρίς λογική η παραχώρηση του αεροδρομίου σε ιδιώτες, λέει ο Απ. Βουλγαράκης | Ηχητικό

“Η Ελλάδα πούλησε τα κλειδιά της Δημοκρατίας στη Fraport”: Δριμύ κατηγορώ της Ryanair για το ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων στους Γερμανούς

Όχι στο ξεπούλημα του αεροδρομίου Δασκαλογιάννη – Όχι στις ολιγωρίες της δημοτικής αρχής στην υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών

Δεν παραδίδουμε τον τόπο μας στα ξένα συμφέροντα – ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

“Μύθος” η “Μάχη της Κρήτης”

CACHE_620X620_1_1188548

Στα πολλά ανάποδα αλλά καθόλου τυχαία των τελευταίων ετών συμπεριλαμβάνεται και η απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης για αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα  του καθηγητή Χάινς Ρίχτερ. Ο καθηγητής ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζει “μύθο” τη Μάχη της Κρήτης, ήρωες τους κατακτητές και βάρβαρο τον λαό που αντιστάθηκε.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Πανεπιστήμιο Κρήτης ήρθε σε τέτοια σύγκρουση με την τοπική κοινωνία με τις αντιδράσεις να συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Όλοι τώρα αναμένουν με ανυπομονησία την απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης για ανάκληση ή μη ανάκληση της αναγόρευσης σε διδάκτορα του Χάινς Ρίχτερ, αμέσως μετά τις γιορτές. Θυμηθείτε τα πιο σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης.

Αναγορεύουν επίτιμο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γερμανό καθηγητή που υποστηρίζει ότι ήταν “μύθος” η Μάχη της Κρήτης!

Ακυρώθηκε η αναγόρευση του Χάιντς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης!

Οι λεπτομέρειες γύρω από τη μυστική αναγόρευση του καθηγητή Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης

Μίλησαν και οι φοιτητές του υπό κατάληψη Πανεπιστημίου Κρήτης για την αναγόρευση Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα – Παρέμβαση Εισαγγελέα

Προασπιζόμενοι τη “νομιμότητα”: Δεν υπήρχε “εν κρυπτώ” αναγόρευση Ρίχτερ – Δεν υπήρχε αίτημα ματαίωσης

Ο κ. Ρίχτερ ανάμεσα στην Ιστορία και τη Γερμανία!

Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχαήλ Πασχάλης: «Συγκροτημένη θέση με αρχή, μέσο και τέλος, που μεροληπτεί υπέρ των εισβολέων» το βιβλίο Ρίχτερ

Ομόφωνο ψήφισμα του μαρτυρικού Δήμου Καντάνου – Σελίνου για την αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του εθνικιστή Χάινς Ρίχτερ

Ο Δημήτρης Καζάκης για τον Χάιντς Ρίχτερ, τους σημερινούς απολογητές του Γ’ Ράιχ και το πώς ιδρύθηκαν τα γερμανικά νεκροταφεία

Αποδομώντας τον λόγο του ρεβανσιστή Ρίχτερ για τη Μάχη της Κρήτης και το πρόβλημα της ομόφωνης απόφασης του Πανεπιστήμιου Κρήτης

Ο Χάινς Ρίχτερ για την “ψευδαίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ” και τις γερμανικές αποζημιώσεις που “έχουν καταβληθεί πολλές φορές”

“Η σβάστικα κυμάτιζε περήφανα στην Κρήτη”: Φαγώνονται μεταξύ τους οι φασίστες για την αναγόρευση Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστήμιου Κρήτης!

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

“Ή θα σπουδάσει, ή θα πεθάνει”: Κινήσεις αλληλεγγύης στην Κρήτη για τον Νίκο Ρωμανό

romanos-nikos-greek-131417892130

Όλη η Ελλάδα ενδιαφέρθηκε για τον αγώνα του Νίκου Ρωμανού για το δικαίωμα σε εκπαιδευτικές άδειες. Ο συγκεκριμένος αγώνας, ήταν ένας αγώνας για όλους τους κρατούμενους στις φυλακές της Ελλάδας και για πρώτη φορά τόσο έντονα, με αφορμή την απεργία πείνας, η ελληνική κοινωνία έσκυψε πάνω από την πραγματικότητα που ισχύει στις φυλακές.

Οι συζητήσεις ήταν έντονες, αφού υπήρχαν και αυτοί που διαφωνούσαν, όμως ο αγώνας του Νίκου Ρωμανού αλλά και των αλληλέγγυων σε όλη την Ελλάδα έφερε τη μερική έστω νίκη, με τη χορήγηση δικαιώματος παρακολούθησης των μαθημάτων με την τοποθέτηση ηλεκτρονικού βραχιολιού παρακολούθησης. Και στην Κρήτη οι κινήσεις αλληλεγγύης ήταν και πολλές και έντονες και κορυφώθηκαν με το πέρασμα στην τελευταία εβδομάδα πριν την λήξη της απεργίας πείνας.

Καταλήψεις διαρκείας σε δημαρχεία σε όλη την Κρήτη αλλά και σε τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και διαδηλώσεις, κάποιες φορές με επεισόδια ήταν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές κινήσεις αλληλεγγύης.

Ο αγώνας του Ρωμανού, πέρα από αγώνα για τα δικαιώματα των φυλακισμένων, εξέφρασε πλατιά τμήματα της νεολαίας που ταυτίστηκαν με τον αγώνα ζωής και θανάτου για την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Όπως έλεγαν, “ο Νίκος Ρωμανός ή θα σπουδάσει ή θα πεθάνει”.

Κατάληψη στη ΝΕΑ TV και πορεία στους δρόμους των Χανίων για τον Ρωμανό

Υπό κατάληψη το Επιμελητηριο Χανίων για τον Νικο Ρωμανό – Καταληψη και στο ΚΥΔΩΝ TV

Συνεχίζεται η κατάληψη στο ΕΒΕΧ για τον Νίκο Ρωμανό – Ποιες δράσεις αλληλεγγύης έχουν προγραμματιστεί στα Χανιά

“H Δημοκρατία δεν εκδικείται”: Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για τον Νίκο Ρωμανό

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν.Χανίων για το Νίκο Ρωμανό

Υπό κατάληψη και το Δημαρχείο Χανίων για τον Νίκο Ρωμανό – Τι λέει το κείμενο των αλληλέγγυων | Φωτός

Εκατοντάδες στους δρόμους των Χανίων για τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό | Φωτός

Αρκετές εκατοντάδες και σήμερα στους δρόμους των Χανίων για τον Νίκο Ρωμανό

Επεισόδια, ζημιές και 8 προσαγωγές στην πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και τον Νίκο Ρωμανό στα Χανιά | Φωτός

Επίθεση στο κατάστημα του Αρτέμη Σώρρα στο Ρέθυμνο – Εκτεταμμένα επεισόδια στο Ηράκλειο | Φωτός

Εμπρηστική επίθεση στο Ηράκλειο και μπλοκάρισμα των ΑΤΜ στα Χανιά σε αλληλεγγύη στον Νίκο Ρωμανό

Λήξη καταλήψεων στα Δημαρχεία Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου

Από το Ηράκλειο ως την Καβάλα οι καταληψίες άφησαν τα δημαρχεία πεντακάθαρα – μέχρι και χαλασμένο εκτυπωτή επισκεύασαν!

“Νικόλα, παιδί μου, Δύναμη!”: Το αγωνιστικό μήνυμα συμπαράστασης μίας ελληνίδας μάνας στον Νίκο Ρωμανό

Η προσωπική μου εμπειρία με τους “Άναρχοάπλυτους”

Με μπλουζάκι Κρητικού συνδέσμου του Παναθηναϊκού βγήκε από το νοσοκομείο ο Νίκος Ρωμανός | Φωτός + Βίντεο

20 χρόνια μετά, έρευνα για τον καρκίνο

karkinos-1

Πάνω από 20 χρόνια πέρασαν από την έρευνα του καθηγητή κ. Βλαχονικολή για τον καρκίνο στην Κρήτη. Τα αποτελέσματά της είχαν δημιουργήσει έντονη ανησυχία, όμως δε δόθηκε συνέχεια. Η χρηματοδότηση του προγράμματος σταμάτησε και όλα αργά αλλά σταθερά ξεχάστηκαν. Σήμερα, 22 χρόνια μετά, το Κέντρο Καταγραφή Καρκίνου Κρήτης επαναλειτουργεί. Και σύντομα θα έχε ολοκληρώσει μία έρευνα που θα αποτελέσει εργαλείο για τις υγειονομικές αρχές της Κρήτης.

Έρευνα – μαμούθ για τον καρκίνο στην Κρήτη και μία άγνωστη ιστορία από το 1994

Χριστουγεννιάτικο πένθος για τους νεκρούς του Κλαδισσού

kleistos-dromos-troxaia-astunomia

Σε πένθος βυθίστηκε η πόλη των Χανίων και η Κίσσαμος από το τραγικό τροχαίο στην γέφυρα του Κλαδισσού λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Στο τροχαίο πέθαναν τρεις νέοι άνθρωποι από 18 έως 20 ετών ενώ ένας ακόμα χαροπαλεύει. Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, αρχικά ο Δήμος Κισσάμου και μετά και ο Δήμος Χανίων κήρυξαν σε πένθος τους Δήμους τους.

Τρεις νέοι άνθρωποι ούτε 20 χρονών νεκροί σε τροχαίο στον Κλαδισσό

Τριήμερη αναβολή εκδηλώσεων και στον Δήμο Χανίων για τους νεκρούς του τροχαίου στον Κλαδισσό

Μαύρα Χριστούγεννα για την επαρχία Κισσάμου μετά τον θάνατο των τριών νέων στο τροχαίο του Κλαδισσού

Εκατοντάδες συλληπητήρια για τη Μαριλένα Μουντάκη, ένα από τα θύματα του τροχαίου στον Κλαδισσό | Φωτό

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...