Σύγκλινα και απάκια, σπληνάντερα και οματιές, λουκάνικα καπνιστά και ξυγκοβούτυρο για τις χειμερινές φασολάδες.
Το κάθε σπίτι παλιά είχε το κρέας της χρονιάς του. Δεν...
Καλτσούνια:
Τα καλτσούνια είναι πολλών ειδών και είναι όλα πανόστιμα. Είναι του φούρνου, δηλαδή αυτά που ψήνονται στον φούρνο, του τηγανιού, της πλάκας.
Είναι με διάφορα...
Κρεατότουρτες:
Οι κρεατότουρτες οι χανιώτικες γινόταν παλιά μόνο το Πάσχα. Σφάζανε αρνιά για σουβλιστά και για μαγείρεμα.
Για την τούρτα βράζανε θηλυκό πρόβατο να μην μυρίζει....
Στην Κρήτη στα ελεύθερα από ανεμογεννήτριες βουνά της διατηρούσαν κοπάδια με πρόβατα και κατσίκες, όχι γελάδια. Γελάδια είχαν λίγα, μερικοί κάτοικοι. Κυρίως αιγοπρόβατα είχαμε.
Αλλά...
Γρήγορα Γεύματα στην Κρητική Διατροφή
Αυγά με Ντομάτες.
Η Κρητική διατροφή υπαγορευόταν από τις ανάγκες των ανθρώπων. Ήταν απλή, μπορώ να πω λιτή. Δεν περιείχε πολύπλοκες...
Μαρμελάδα Πεπόνι
Για 400 γραμμ. μαρμελάδα: ενάμιση κιλό πεπόνι καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους, μισό κιλό ζάχαρη, δύο κουταλιές λικέρ πορτοκαλιού ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού,...
Μαρμελάδα Βερίκοκο:
Όσα κιλά βερίκοκα ένα κιλό λιγότερο ζάχαρη, ένα φλιτζανάκι νερό στο κιλό ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού στο κιλό.
Τα βάζομε να βράσουν χωρίς χυμό...
Ριζότο με γαρίδες:
Δύο νεροπότηρα ρύζι μπασμάτι, ένα κιλό γαρίδες βρασμένες, δύο ματσάκια άνηθο ψιλοκομμένο, 3-4 κουταλιές μαγιονέζα μέσα στο ρύζι, 4 κουταλιές λεμόνι, 3...
Σουφλέ (υλικά για πυρέξ) Ελ. Δαρατσάκη:
Υλικά: Δώδεκα φέτες ψωμί του τοστ, 300 γραμμ. ζαμπόν , τρία τέταρτα τυρί του τοστ. Προαιρετικά και άλλα τυριά...
Οι συνταγές είναι προσφορά της κα Ελευθερίας Δαρατσάκη
Πατατοκεφτέδες:
Ένα κιλό πατάτες βρασμένες αλέθομε στην μηχανή του πουρέ 250 γραμμ. φέτα, πιπέρι, ένα μικρό κρεμμύδι αλεσμένο.
Τα...
Πατάτες γεμιστές:
12-13 πατάτες.
Ψήνονται σε 1 ώρα κομμένες στη μέση με τα φλούδια στους 200 βαθμούς. Αδειάζω το εσωτερικό της. Ανακατεύω, με δύο αυγά, 1...