Ελιές τσακιστές
Τώρα γίνονται, μετά απ’ την πρώτη βροχή, πριν λαδώσουν καλά, γιατί μετά «σαχλιάζουν».
Ελιές πράσινες, τσουνάτες. Τις τσακίζομε με μια πλακερή πέτρα ή με...
Στραπατσάδα
Παίρνομε ένα κιλό περίπου ώριμες ντομάτες. Τις χοντροκόβομε τις αλατίζομε προσθέτομε μισή φλυτζάνα λάδι και ψήνομε μέχρι να λιώσει η ντομάτα και να δέσει...
Ξυνόχοντρος
Πέρνομε τέσσερα λίτρα περίπου γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο. Φρέσκο βέβαια. Απ’ τα ζωάκια, κατευθείαν. Το αφήνομε δύο μερόνυχτα εκτός ψυγείου να ξινίσει. Το βάζομε...
Σαγανάκι με λουκάνικο
Τσιγαρίζομε σε βούτυρο λοικάνικο κομμένο σε στρογγυλές φέτες. Τις βάζομε στο πυρέξ από πάνω ψημένη σάλτσα ντομάτας και κομματάκια τυρί φέτα, ρίγανη...
Κρίταμο
Το φτιάχνομε τουρσί. Αλλά και βραστό. Είναι πολύ νόστιμο. Στην σαλάτα είναι εξ’ ίσου νόστιμο με την πιπεριά τουρσί. Έχει κρίταμο σ’ όλα σχεδόν...
Τούρτα με φρούτα
Παντεσπάνι: Έξι μεγάλα αυγά. Ενάμιση φλυτζάνι αλεύρι, ενάμιση φλυτζάνι ζάχαρη δύο κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, λίγο όψη λεμονιού.
Εκτέλεση: Χτυπάμε τα...
Κοτόπουλο με πατάτες
Στις πατάτες βάζω μουστάρδα και μαγιονέζα και ένα ποτήρι νερό χωριστά από το κοτόπουλο. Στο κοτόπουλο βάζω αλάτι και πιπέρι μέσα στο...
Χοιρινό με δαμάσκηνα
Χοιρινό λαιμό να μας τον ανοίξει σε λεπτή φέτα. Την αλείφουμε με αλάτι, πιπέρι, κόλιαντρο και μοσχοκάρυδο. Την πασπαλίζομε με θρυμματισμένα καρύδια...
Πατατάκια στρογγυλά κατεψυγμένα
Βάζω τα πατατάκια όπως είναι από κατάψυξη σ’ ένα ταψάκι, λάδι, λίγη φυτίνη, ρίγανη, στο φούρνο και τα ανακατεύω συχνά και δέκα...
Σαλάτα με ζυμαρικό και πεπονάκι
Διακόσια πενήντα (250 γρ.) γραμμάρια κοντό ζυμαρικό (αχιβαδάκι), ένα πεπονάκι γύρω στο ένα κιλό, 2 φέτες καπνιστό ζαμπόν, 4 κουταλιές...
Μοσχάρι με μπαρμπουνοφασόλες φρέσκες και κολοκυθάκια
(παραδοσιακό Χανιώτικο)
Κόβομε το μοσχάρι χοντρές μπουκιές το βάζομε στο τσικάλι με μια φλιτζάνα λάδι, αλάτι και πιπέρι. Το...
Μπουγιουρντί
Σε γιουβέτσι βάζομε μια στρώση κασέρι μια στρώση τυρί άσπρο μια ζαμπόν, στη μέση ντομάτα, αλάτι, ρίγανη και καυτερή πιπεριά και ξανά ζαμπόν, τυρί...
Πίτσα
Ένα κιλό αλεύρι μαλακό, δύο νεροπότηρα νερό χλιαρό, ένα νεροπότηρο γάλα, ένα κρασοπότηρο λάδι, δέκα γραμμ. μπύρα, 30 γραμμ. αλάτι, Τρεις ώρες να γίνει.
Την...
Κεμπάπ με φιστίκι Αιγίνης
Ένα κιλό κιμά αρνίσια, 150 γραμμ. φιστίκια Αιγίνης κομμένα μέτρια λίγο αλάτι και πιπέρι λίγο φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο.
Βάζετε τον κιμά μέσα...
Μαρμελάδα βερύκοκο (2)
Όσα κιλά βερύκοκα ένα κιλό λιγότερο ζάχαρη, ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό στο κιλό, ένα κουταλάκι χυμός λεμονιού στο κιλό. Τα βάζομε...
Μυρμηγκόπιτα
Ένα φλιτζάνι ζάχαρη, δύο φλιτζάνια αλεύρι, έξι αυγά, δύο βανίλιες, ένα μπέικι, ένα φλιτζάνι τρούφα (στο τέλος μια στροφή). Ψήσιμο στους 180 βαθμούς μισή...
Μπακαλιάρος πλακί φούρνου
Ξαλμυρίζομε ως συνήθως τον μπακαλιάρο απ’ την προηγούμενη μέρα. Τον κόβομε κομμάτια του αφαιρούμε τα πτερύγια. Τον βάζομε σε ταψί κόβομε πατάτες...