Οι ‘’Σπιτικές Προτάσεις’’ είναι δημιούργημα αποκλειστικά δικό μου. Δημοσιεύονται πάνω από είκοσι χρόνια στην εφημερίδα ‘’Αγώνας της Κρήτης’’. Ονομάσθηκαν έτσι, επειδή, χαριτολογώντας, έλεγα πως...
1) Ένα βιτάμ, μια φαρίνα κόκκινη, ένα γιαούρτι μικρό, λίγο αλάτι, νερό χλιαρό. Ζυμώνομε καλά αφήνομε το ζυμάρι να ξεκουραστεί μισή ώρα.
2) Αλεύρι για...
Πάσχα και δεν σας αρέσει το αρνί; Σουβλίστε γουρουνάκι
Γουρουνόπουλο ψητό
Πλένετε ένα γουρουνόπουλο 4-5 κιλά. Το χαράζετε στην ράχη απ’ τον λαιμό έως την ουρά,...
Ρολό συκωταριά
Μια συκωταριά αρνίσια, κομμένη σε κύβους, τρεις κουταλιές βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, ένα φλυτζάνι παρμεζάνα, τρία αβγά, μια κουταλιά μουστάρδα, τέσσερα φύλλα μπακλαβά.
Σοτάρομε τη...
Αρνί σούβλας
Αφαιρούμε από το ολόκληρο αρνί το παχύ έντερο, τον λάρυγγα και τα εντόσθια. Ρίχνομε μέσα χοντρό θαλασσινό αλάτι, πολύ. Με τις χούφτες το...
Κρατότουρτα για το Πάσχα
Ζυμάρι: ένα κεσεδάκι γιαούρτι, ένα κεσεδάκι βούτυρο, ένα πακέτο φαρίνα κόκκινη και μια διπλοχουφτιά επιπλέον, μαγιά μπύρας ένα τέταρτο απ’ τα...
Τέλος αφιερώματος στο χανιώτικο πορτοκάλι
Το χανιώτικο πορτοκάλι ήταν πάντα ξακουστό για τη γεύση του και το άρωμά του. Να πεις το κλίμα, το έδαφος,...
Μαρμελάδα πορτοκάλι (1)
Ενάμιση κιλό πορτοκάλια, ένα λεμόνι, ζάχαρη.
Απ’ τα μισά πορτοκάλια κόβετε τη φλούδα, το κίτρινο μόνο. Κατόπιν την ξανακόβετε σαν σπιρτόξυλα. Τα σκεπάζετε...
Κουλουράκια πορτοκαλιού
Νηστίσιμα
Ένα νεροπότηρο πορτοκάλι χυμό, ένα νεροπότηρο ζάχαρη, ένα νεροπότηρο λάδι ή σπορέλαιο ή λάδι ραφινέ, τέσσερα ποτήρια αλεύρι Γ.Ο.Χ. ένα μπέικιν στο...
Γλυκό νεράντζι
για 50 κομμάτια
Πλένομε τα νεράντζια, τα τρίβομε στον ψιλό τρίφτη, τα χαράζομε σε φέτες και παίρνομε την φλούδα. Τα τυλίγομε και τα πιάνομε...
Σουπιές με μάραθα και ελιές πράσινες
Γίνονται πιο ωραίες με άγρια μάραθα. Τα καθαρίζομε, τα πλένομε καλά και τα κόβομε περίπου ένα πόντο. Παίρνομε 2-3...
Καλαμαράκια γεμιστά
Ένα κιλό μεγάλα καλαμάρια, τρία τέταρτα ποτηριού λάδι, τρία κρεμμύδια τριμμένα ξερά, ένα ματσάκι φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι, μισό ποτήρι ρύζι καρολίνα,...
Μηλόπιτα 1
6-7 ξινόμηλα, τρία τέταρτα από το μεγάλο βιτάμ, δύο φλυτζάνες ζάχαρη μια φλυτζάνα αλεύρι, 1,5 κουταλάκι κανέλα, 1 κουταλάκι μπέικιν, 1 ποτηράκι κονιάκ,...
Η κακαβιά και οι παιδικές μου μνήμες
Η κακαβιά θέλει πολλά ψάρια. Και ολόφρεσκα. Στο πατρικό μου, όταν φτιάχναμε κακαβιά, ο μπαμπάς σηκωνόταν ξημερώματα και...
Και στην Μικρά Ασία και στην Κρήτη τα Χριστούγεννα έσφαζαν χοίρο.
Στην Μικρά Ασία συνήθιζαν τα Χριστούγεννα να μαγειρεύουν χοιρινό με το σέλινο. Και εδώ,...
Οι κουραμπιέδες απλώνουν στο ψήσιμο όταν τους έχει πέσει μέσα στη ζύμη παραπάνω ζάχαρη. Προσοχή λοιπόν στην ζάχαρη.
Κουραμπιέδες με ρακί
Καβουρντίζουμε 300 γραμμάρια ασπρισμένα αμύγδαλα...
Σαραγλί
Δύο φύλλα Βηρυτού καλά βουτυρωμένα. Το ένα πάνω στο άλλο. Στρώνουμε στην επιφάνεια του φύλλου κοπανισμένα καρύδια, πιο πολύ κοπανισμένα απ’ ότι το κανταΐφι,...