Χόρτα βραστά
Βλίτα, στύφνος, κολοκυθάκια ολόκληρα ή κομμένα, πατάτες καθαρισμένες. Τα βράζομε όλα μαζί. Τα σουρώνομε, αλάτι, άφθονο ελαιόλαδο και λεμόνι. Ωραία σαλάτα αλλά και...
Μπάμιες καυτερές
Ένα κιλό μπάμιες, δύο κιλά ντομάτες πολύ ώριμες, λάδι, 3-4 σκελίδες σκόρδο, 2-3 καυτερές πιπερίτσες ν’ ακούγονται. Να είναι καυτερό το φαγητό. Μισοτηγανίζομε...
Κολοκυθάκια με τ’ αυγά
Κόβομε τα κολοκυθάκια όπως μας αρέσει. Κομμάτια ή κύβους. Τα τσιγαρίζομε με λάδι και δύο ξερά ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Ψιλοκόβομε (όχι στο...
Τα λαχανικά είναι άφθονα στην Κρήτη, ποικίλα και μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους. Καλοκαιρινά, ελαφριά, φαγητά. Σήμερα θα ξεκινήσω μ’ ένα φαγητό που έφτιαχνε η...
Λικέρ βύσσινο Κερασούντας
Η Κερασούντα της Μικράς Ασίας κοντά στη Μαύρη Θάλασσα ήταν σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες η πατρίδα του κερασιού. Αλλά και του...
Πιτσούνια (μικρά περιστέρια) με κρεμμυδάκια
Έξι πιτσούνια μισό φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο ή φυτίνη δύο τρίτα κιλού κρεμμύδια για στιφάδο (μικρά ολόκληρα) μισό φλυτζάνι τσαγιού μπέϊκον...
Αγκινάρες με κουκιά φρέσκα ντερμπιγιέν
Καθαρίζομε τις αγκινάρες και τις κόβομε στα τέσσερα ή στη μέση ανάλογα το μέγεθος. Τα μεστά κουκιά τα ξεσπορίζομε και...
Μαγειρίτσα (1)
Μια συκωταριά αρνιού ένα ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα ένα τέταρτο φλυτζανιού ρύζι γλασέ δύο αυγά ένα μαρούλι ψιλοκομμένο ένα...
Κρεατότουρτα παραδοσιακή
Ζυμάρι: Αλεύρι για όλες τις χρήσεις μισό κιλό, λίγο λάδι, αλάτι, λίγη τσικουδιά, ένα γιαούρτι 250 γρ, μισό μπέικι φακελάκι, ένα αυγό. Ξεκουράζεται...
Σκορδαλιά
Απ’ τα μικρά σκόρδα μια σκορδοκεφαλή ολόκληρη. Απ’ τα μεγάλα 5-6 σκελίδες. Μια πατάτα μέτρια, βραστή, εντελώς κρύα. Μια χοντρή φέτα ψωμί προζυμένιο μπαγιάτικο...
Μυρμηγκόπιτα
Ένα φλιτζάνι ζάχαρη, δύο φλιτζάνια αλεύρι, έξι αυγά, δύο βανίλιες, ένα μπέικι, ένα φλιτζάνι τρούφα (στο τέλος μια στροφή). Ψήσιμο στους 180 βαθμούς μισή...
Ταραμοκεφτέδες
100 γρ ταραμά, ένα κρεμμύδι τριμμένο, 200 γρ μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα βρεγμένο πολύ και στιμμένο καλά, λίγο μαϊντανό, λίγο αλεύρι. Ξεπλένομε τον...
Χορτοκαλίτσουνα
Ζυμάρι: Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, λίγο λάδι, ένα σφινάκι τσικουδιά, νερό χλιαρό, λίγο αλάτι. Ζυμώνομε καλά. Το σκεπάζομε και το αφήνομε μισή ώρα...
Γαλακτομπούρεκο (1)
Την τελευταία Αποκριά, την Τυρινή όπως την λένε, φτιάχνομε το γαλακτομπούρεκο. Είναι έθιμο όπως τα Λαμπριάτικα καλτσούνια το Πάσχα. Που μπορεί να τα...
Παστουρμαδόπιτα (Μικρά Ασία)
Δύο φύλλα σπιτικά ή σφολιάτα, 100 γρ παστουρμάς, 200 γρ κασέρι σε φέτες, τρεις ντομάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες, ένα αυγό. Καθαρίζομε...