Καρυδόπιτα
Οκτώ αυγά, 150 γραμμ. καρύδια, ένα ποτήρι (όχι γεμάτο) σιμιγδάλι ψιλό, ένα μπέικη, ένα ποτήρι ζάχαρη, λίγο λεμόνι.
Σιρόπι: Δύο ποτήρια νερό, δύο ποτήρια ζάχαρη...
Σούπα με χοιρινό και ζυγούρι
Χοιρινό και κρέας αρνί ή κατσίκι ζυγούρι (χρονιάρικο όχι γέρικο).
Βάζομε το κρέας αφού το πλύνομε καλά σε μεγάλη κατσαρόλα με...
Βάση για σουφλέ
150 γρ αλεύρι, 100 γρ φρέσκο βούτυρο, μισό λίτρο γάλα φρέσκο, έξι αυγά, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι
Λιώνομε σε κατσαρόλα το βούτυρο, προσθέτομε...
Χοιρινό με κυδώνι
Ενάμιση κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο κομματάκια, δύο μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα, τρία κυδώνια, δύο λεμόνια ζουμερά, ένα ποτήρι μεγάλο λευκό κρασί, διακόσια πενήντα...
Είχα πρωτοδοκιμάσει το κρίταμο τουρσί – crithum maritimum είναι το βοτανικό του όνομα – σαν σπεσιαλιτέ της Θεσσαλίας. Το ξαναθυμήθηκα μερικά χρόνια αργότερα όταν...
Ξέρετε ότι;
1 Η μαρέγκα χτυπιέται καλλίτερα αν έχομε προσθέσει στα ασπράδια μια πρέζα ζάχαρη;
2 Το παντεσπάνι που θα το γυρίσομε ρολό πρέπει να ψήνετε...
Γλυκό βύσσινο
Τα προλαβαίνετε ακόμα τα βύσσινα, αλλά βιαστείτε
Ένα και ένα τέταρτο του κιλού βύσσινο, ενάμιση κιλό ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό, 1 κουταλάκι χυμός λεμονιού.
Πλένετε...
Ανήκουν στα οξύφυλα. Θέλουν χαμηλό ph εδάφους. Γι’ αυτό τις φυτεύουμε σε ειδικό χώμα που αγοράζομε.
Η ακτιβοζίνη είναι ένα καλό λίπασμα, για μία φορά...
1. Δύο μικροί ή ένας μεγάλος κεσές γιαούρτι, ένα κεσεδάκι βούτυρο, ένα κεσεδάκι λάδι, ένα κουταλάκι μπέικι, λίγο αλάτι, αλεύρι όσο πάρει.
Χτυπήστε το γιαούρτι...
Μίγμα μπαχαρικών Garam Masala
Τέσσερις κουταλιές σούπας σπόροι κόλιαντρου, δύο κουταλιές σούπας κίμινο, μία κουταλιά σούπας μαύρο πιπέρι, δύο κουταλιές γλυκού σπόροι κάρδαμου (τα μαύρα...
Δοκιμασμένα, γνωστά και προσφιλή από τους προϊστορικούς χρόνους, το κρεμμύδι και το σκόρδο αποτελούν σήμερα περιζήτητα συμπληρώματα διατροφής φαρμακείου. Οι λαϊκές αγορές, ωστόσο, πωλούν...
Χοιρινό κρασάτο με καρότα και μανιτάρια
Ένα κιλό χοιρινό σπάλα, τρία μεγάλα κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες), δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, ενάμιση φλυτζανάκι ελαιόλαδο, ρίγανη,...
Χταπόδι στα κάρβουνα μαριναρισμένο
Σιγοβράστε το χταπόδι χωρίς νερό γυρίζοντάς το συχνά. Θα βγάλει τα υγρά του. Μόλις κοκκινίσει κόψτε τα πλοκάμια. Τη φούσκα θα...
1 Σκόνη τσίλι: από αποξηραμένους και αλεσμένους σπόρους τσίλι
2. Σπόροι από μάραθο: Μοιάζουν στη γεύση με γλυκάνισο
3. Graham masala: αλεσμένο μίγμα μπαχαρικών (θα σας...