Πάστα κορμός από κάστανα (ψυγείου)
Ένα κιλό κάστανα, ένα τρίτο φλυτζανιού βούτυρο φρέσκο, μισό φλυτζάνι τσαγιού σοκολάτα κουβερτούρα, ένα φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη, τρεις κουταλιές...
Κουραμπιέδες, καλτσουνάκια γλυκό (1)
Τρία φλυτζάνια αλεύρι, χυμό δύο πορτοκαλιών, ένα ποτηράκι του λικέρ μαστίχα ποτό, ένα φλυτζάνι λάδι, ένα τέταρτο κουταλιού σόδα.
Γέμιση: ένα φλυτζάνι...
Κεμπάπ
Ένα κιλό κρέας κιλότο, τετρακόσια γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα, ενάμιση φλυτζάνι ελαιόλαδο, δύο σκελίδες σκόρδο, δύο κουταλιές γλυκού μπαχάρι, γαρύφαλλα, δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα, ένα με...
Πως να φτιάξετε σφολιάτα
(πολύ εύκολη)
Δύο φλυτζάνες τσαγιού με νερό χλιαρό, αλεύρι σκληρό ή για πίτες περίπου πέντε φλυτζάνες, ένα βιτάμ, τρεις κουταλιές σούπας λάδι,...
Σπετσοφάι
Λουκάνικα χωριάτικα, πιπεριές μακριές πράσινες γλυκές, ντομάτες.
Τηγανίζω τα λουκάνικα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και πετάω το λάδι τους. Τα βάζω σε ένα ταψάκι. Κόβω...
Ροδάκινο μαρμελάδα
Ένα κιλό ροδάκινα ώριμα, ένα κιλό ζάχαρη, ένα φλυτζανάκι νερό, ένα λεμόνι το χυμό.
Πλένομε τα ροδάκινα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα πολτοποιούμε στο...
Μαρμελάδα κυδώνι
Πλένομε και ξύνομε στον χοντρό τρίφτη τα κυδώνια. Βάζομε δύο μέρη κυδώνια, ένα μέρος ζάχαρη. Προσθέτομε στα 3 μέρη μείγματος, ένα μέρος νερό...
Παστίτσιο με τυριά
Ένα πακέτο μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο ή βίδες, μισό ποτήρι βούτυρο, τρία ποτήρια φέτα μαλακιά τριμμένη, δύο ποτήρια μπεσαμέλ, τρεις κουταλιές φρυγανιά,...
Μπριάμ
Μισό κιλό κολοκύθια, μισό κιλό μελιτζάνες, 250 γρ. φασολάκια φρέσκα, δύο μεγάλες πατάτες, δύο μεγάλα καρότα, δύο μέτριες πιπεριές, μισό κιλό μανιτάρια φρέσκα, ένα...
Οι ‘’Σπιτικές Προτάσεις’’ είναι δημιούργημα αποκλειστικά δικό μου. Δημοσιεύονται πάνω από είκοσι χρόνια στην εφημερίδα ‘’Αγώνας της Κρήτης’’. Ονομάσθηκαν έτσι, επειδή, χαριτολογώντας, έλεγα πως...
1) Ένα βιτάμ, μια φαρίνα κόκκινη, ένα γιαούρτι μικρό, λίγο αλάτι, νερό χλιαρό. Ζυμώνομε καλά αφήνομε το ζυμάρι να ξεκουραστεί μισή ώρα.
2) Αλεύρι για...
Πάσχα και δεν σας αρέσει το αρνί; Σουβλίστε γουρουνάκι
Γουρουνόπουλο ψητό
Πλένετε ένα γουρουνόπουλο 4-5 κιλά. Το χαράζετε στην ράχη απ’ τον λαιμό έως την ουρά,...
Ρολό συκωταριά
Μια συκωταριά αρνίσια, κομμένη σε κύβους, τρεις κουταλιές βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, ένα φλυτζάνι παρμεζάνα, τρία αβγά, μια κουταλιά μουστάρδα, τέσσερα φύλλα μπακλαβά.
Σοτάρομε τη...
Αρνί σούβλας
Αφαιρούμε από το ολόκληρο αρνί το παχύ έντερο, τον λάρυγγα και τα εντόσθια. Ρίχνομε μέσα χοντρό θαλασσινό αλάτι, πολύ. Με τις χούφτες το...
Κρατότουρτα για το Πάσχα
Ζυμάρι: ένα κεσεδάκι γιαούρτι, ένα κεσεδάκι βούτυρο, ένα πακέτο φαρίνα κόκκινη και μια διπλοχουφτιά επιπλέον, μαγιά μπύρας ένα τέταρτο απ’ τα...
Τέλος αφιερώματος στο χανιώτικο πορτοκάλι
Το χανιώτικο πορτοκάλι ήταν πάντα ξακουστό για τη γεύση του και το άρωμά του. Να πεις το κλίμα, το έδαφος,...
Μαρμελάδα πορτοκάλι (1)
Ενάμιση κιλό πορτοκάλια, ένα λεμόνι, ζάχαρη.
Απ’ τα μισά πορτοκάλια κόβετε τη φλούδα, το κίτρινο μόνο. Κατόπιν την ξανακόβετε σαν σπιρτόξυλα. Τα σκεπάζετε...