Σπετσοφάι
Λουκάνικα χωριάτικα, πιπεριές μακριές πράσινες γλυκές, ντομάτες.
Τηγανίζω τα λουκάνικα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και πετάω το λάδι τους. Τα βάζω σε ένα ταψάκι. Κόβω...
Ροδάκινο μαρμελάδα
Ένα κιλό ροδάκινα ώριμα, ένα κιλό ζάχαρη, ένα φλυτζανάκι νερό, ένα λεμόνι το χυμό.
Πλένομε τα ροδάκινα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα πολτοποιούμε στο...
Μαρμελάδα κυδώνι
Πλένομε και ξύνομε στον χοντρό τρίφτη τα κυδώνια. Βάζομε δύο μέρη κυδώνια, ένα μέρος ζάχαρη. Προσθέτομε στα 3 μέρη μείγματος, ένα μέρος νερό...
Παστίτσιο με τυριά
Ένα πακέτο μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο ή βίδες, μισό ποτήρι βούτυρο, τρία ποτήρια φέτα μαλακιά τριμμένη, δύο ποτήρια μπεσαμέλ, τρεις κουταλιές φρυγανιά,...
Μπριάμ
Μισό κιλό κολοκύθια, μισό κιλό μελιτζάνες, 250 γρ. φασολάκια φρέσκα, δύο μεγάλες πατάτες, δύο μεγάλα καρότα, δύο μέτριες πιπεριές, μισό κιλό μανιτάρια φρέσκα, ένα...
Οι ‘’Σπιτικές Προτάσεις’’ είναι δημιούργημα αποκλειστικά δικό μου. Δημοσιεύονται πάνω από είκοσι χρόνια στην εφημερίδα ‘’Αγώνας της Κρήτης’’. Ονομάσθηκαν έτσι, επειδή, χαριτολογώντας, έλεγα πως...
1) Ένα βιτάμ, μια φαρίνα κόκκινη, ένα γιαούρτι μικρό, λίγο αλάτι, νερό χλιαρό. Ζυμώνομε καλά αφήνομε το ζυμάρι να ξεκουραστεί μισή ώρα.
2) Αλεύρι για...
Πάσχα και δεν σας αρέσει το αρνί; Σουβλίστε γουρουνάκι
Γουρουνόπουλο ψητό
Πλένετε ένα γουρουνόπουλο 4-5 κιλά. Το χαράζετε στην ράχη απ’ τον λαιμό έως την ουρά,...
Ρολό συκωταριά
Μια συκωταριά αρνίσια, κομμένη σε κύβους, τρεις κουταλιές βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, ένα φλυτζάνι παρμεζάνα, τρία αβγά, μια κουταλιά μουστάρδα, τέσσερα φύλλα μπακλαβά.
Σοτάρομε τη...
Αρνί σούβλας
Αφαιρούμε από το ολόκληρο αρνί το παχύ έντερο, τον λάρυγγα και τα εντόσθια. Ρίχνομε μέσα χοντρό θαλασσινό αλάτι, πολύ. Με τις χούφτες το...
Κρατότουρτα για το Πάσχα
Ζυμάρι: ένα κεσεδάκι γιαούρτι, ένα κεσεδάκι βούτυρο, ένα πακέτο φαρίνα κόκκινη και μια διπλοχουφτιά επιπλέον, μαγιά μπύρας ένα τέταρτο απ’ τα...
Τέλος αφιερώματος στο χανιώτικο πορτοκάλι
Το χανιώτικο πορτοκάλι ήταν πάντα ξακουστό για τη γεύση του και το άρωμά του. Να πεις το κλίμα, το έδαφος,...
Μαρμελάδα πορτοκάλι (1)
Ενάμιση κιλό πορτοκάλια, ένα λεμόνι, ζάχαρη.
Απ’ τα μισά πορτοκάλια κόβετε τη φλούδα, το κίτρινο μόνο. Κατόπιν την ξανακόβετε σαν σπιρτόξυλα. Τα σκεπάζετε...
Κουλουράκια πορτοκαλιού
Νηστίσιμα
Ένα νεροπότηρο πορτοκάλι χυμό, ένα νεροπότηρο ζάχαρη, ένα νεροπότηρο λάδι ή σπορέλαιο ή λάδι ραφινέ, τέσσερα ποτήρια αλεύρι Γ.Ο.Χ. ένα μπέικιν στο...
Γλυκό νεράντζι
για 50 κομμάτια
Πλένομε τα νεράντζια, τα τρίβομε στον ψιλό τρίφτη, τα χαράζομε σε φέτες και παίρνομε την φλούδα. Τα τυλίγομε και τα πιάνομε...
Σουπιές με μάραθα και ελιές πράσινες
Γίνονται πιο ωραίες με άγρια μάραθα. Τα καθαρίζομε, τα πλένομε καλά και τα κόβομε περίπου ένα πόντο. Παίρνομε 2-3...
Καλαμαράκια γεμιστά
Ένα κιλό μεγάλα καλαμάρια, τρία τέταρτα ποτηριού λάδι, τρία κρεμμύδια τριμμένα ξερά, ένα ματσάκι φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι, μισό ποτήρι ρύζι καρολίνα,...