Εκμέκ κανταΐφι (τέλειο)
Παίρνουμε ένα πακέτο φύλλο κανταΐφι. Αν είναι παγωμένο το αφήνομε σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσει. Το χωρίζουμε στη μέση, το ξαίνομε καλά.
Βουτυρώνουμε...
Βουτήματα: Γλυκειά συντροφιά με τον καφέ μας, την μαλοτύρα μας το φασκόμηλό μας
Λαδοκούλουρα
Δύο νεροπότηρα λάδι, ενάμιση νεροπότηρο ζάχαρη, ένα κρασοπότηρο πορτοκαλόζουμο, ένα κουταλάκι κανέλλα,...
Πελτές κυδώνι
Ένα κιλό κυδώνια, 1.300 γραμμ. ζάχαρη.
Κόβομε τα κυδώνια στα τέσσερα, τα ξεφλουδίζουμε, τα καθαρίζουμε (φυλάγοντας τα φλούδια και τα κουκούτσια). Τα ξανακόβουμε σε...
Χορταροκαλίτσουνα
Τώρα, που δεν έχουν γίνει ακόμα τα τυριά, μαλάκες αθότυροι και οι φετινές μυζήθρες, έχουν βγει όμως τα αγριόχορτα, φιτάχνομε τα χορταροκαλίτσουνα.
Εμείς πήγαμε προχτές...
Πράσινες ελιές τσακιστές
Αρχές με μέσα Οκτώβρη, που να χουν οι ελιές φουσκώσει αλλά να μην έχουν λαδώσει γιατί σαχλιάζουν, μαζεύομε με τα χέρια μας,...
Τέλος καλοκαιριού ΚΑΙ Χυλοπίτες
Οκτώ μέτρια στο μέγεθος αυγά στο κιλό το αλεύρι. Δύο κουταλιές στακοβούτυρο, αλάτι και γάλα φρέσκο όσο σηκώσει. Αν μπορείτε να...
Τέλος καλοκαιριού ΚΑΙ Ξυνόχοντρος
Παίρνομε τέσσερα λίτρα πρόβειο γάλα. Το αφήνομε 2-3 μερόνυχτα εκτός ψυγείου να ξυνίσει. Το βάζομε να βράσει και προσθέτομε ένα κιλό...
Τέλος καλοκαιριού (κρίμα!) και Μουσταλευριά
Παίρνομε τον μούστο αμέσως μόλις πατηθούν τα σταφύλια και ρίχνομε μέσα στάχτη. Ετοιμάζομε την στάχτη από την προηγούμενη μέρα καίγοντας...
Μπριαμ
Μισό κιλό κολοκύθια, μισό κιλό μελιτζάνες ένα τέταρτο φασολάκια δύο μεγάλες πατάτες δύο μεγάλα καρότα δύο μέτριες πιπεριές μισό κιλό μανιτάρια φρέσκα ένα κιλό...
Χόρτα βραστά
Βλίτα, στύφνος, κολοκυθάκια ολόκληρα ή κομμένα, πατάτες καθαρισμένες. Τα βράζομε όλα μαζί. Τα σουρώνομε, αλάτι, άφθονο ελαιόλαδο και λεμόνι. Ωραία σαλάτα αλλά και...
Μπάμιες καυτερές
Ένα κιλό μπάμιες, δύο κιλά ντομάτες πολύ ώριμες, λάδι, 3-4 σκελίδες σκόρδο, 2-3 καυτερές πιπερίτσες ν’ ακούγονται. Να είναι καυτερό το φαγητό. Μισοτηγανίζομε...
Κολοκυθάκια με τ’ αυγά
Κόβομε τα κολοκυθάκια όπως μας αρέσει. Κομμάτια ή κύβους. Τα τσιγαρίζομε με λάδι και δύο ξερά ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Ψιλοκόβομε (όχι στο...
Τα λαχανικά είναι άφθονα στην Κρήτη, ποικίλα και μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους. Καλοκαιρινά, ελαφριά, φαγητά. Σήμερα θα ξεκινήσω μ’ ένα φαγητό που έφτιαχνε η...
Λικέρ βύσσινο Κερασούντας
Η Κερασούντα της Μικράς Ασίας κοντά στη Μαύρη Θάλασσα ήταν σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες η πατρίδα του κερασιού. Αλλά και του...
Πιτσούνια (μικρά περιστέρια) με κρεμμυδάκια
Έξι πιτσούνια μισό φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο ή φυτίνη δύο τρίτα κιλού κρεμμύδια για στιφάδο (μικρά ολόκληρα) μισό φλυτζάνι τσαγιού μπέϊκον...
Αγκινάρες με κουκιά φρέσκα ντερμπιγιέν
Καθαρίζομε τις αγκινάρες και τις κόβομε στα τέσσερα ή στη μέση ανάλογα το μέγεθος. Τα μεστά κουκιά τα ξεσπορίζομε και...
Μαγειρίτσα (1)
Μια συκωταριά αρνιού ένα ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα ένα τέταρτο φλυτζανιού ρύζι γλασέ δύο αυγά ένα μαρούλι ψιλοκομμένο ένα...