Μύδια με καυτερή σάλτσα
Φτιάχνομε μια σάλτσα με λάδι, ντομάτες ψιλοκομμένες, κρεμμύδια ξερά, ρίγανη και καυτερή πιπεριά, ν’ ακούγεται. Βράζομε, ρίχνομε το ανάλογο νερό έως...
Αποκριές η Τύρινη
Τυρόπιτα (1)
7-8 φύλλα, τρία τέταρτα του κιλού τυρί φέτα αν θέλομε συμπληρώνομε με μυζήθρα, 1 σόδα μπουκάλι, τέσσερα αυγά, ένα βιτάμ όχι...
Έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και βιταμίνη C πολλαπλάσια του πορτοκαλιού, ενισχύει το ανοσοποιητικό κλπ
Μαζεύομε τα σπόρια απ’ τα τριαντάφυλλα που μένουν πάνω στις άγριες...
(πολύ εύκολη)
Δύο φλυτζάνες τσαγιού με νερό χλιαρό, αλεύρι σκληρό ή για πίτες περίπου πέντε φλυτζάνες, ένα βιτάμ, τρεις κουταλιές σούπας λάδι, ένα κουταλάκι ξύδι,...
Πολύ ωραία απασχόληση η συλλογή τους. Διέξοδο απ’ την κλεισούρα του κορωνοϊού. Λοιπόν:
Βραστά χόρτα
Βράζομε νερό, έχομε πλύνει καλά τα χόρτα και τα ρίχνομε μέσα....
Πρασόπιτα
Την συνταγή αυτή μου την έδωσε πριν πολλά χρόνια η Αλέκα Περδικάκη απ’ την Φλώρινα. Είναι τέλεια! Αυτήν φτιάχνω
Ζύμη: Ένα κιλό αλεύρι, αλάτι, ένα...
Λουκάνικα χωριάτικα Πρέσπας Φλωρίνης
Αλέκα Περδικάκη
(Αυτή η όμορφη γυναίκα που μας έδωσε τη συνταγή, η καλή και ευγενική ψυχή, «έφυγε» πριν 3 μήνες πριν καλά-καλά...
Καρυδόπιτα
Οκτώ αυγά, 150 γραμμ. καρύδια, ένα ποτήρι (όχι γεμάτο) σιμιγδάλι ψιλό, ένα μπέικη, ένα ποτήρι ζάχαρη, λίγο λεμόνι.
Σιρόπι: Δύο ποτήρια νερό, δύο ποτήρια ζάχαρη...
Σούπα με χοιρινό και ζυγούρι
Χοιρινό και κρέας αρνί ή κατσίκι ζυγούρι (χρονιάρικο όχι γέρικο).
Βάζομε το κρέας αφού το πλύνομε καλά σε μεγάλη κατσαρόλα με...
Βάση για σουφλέ
150 γρ αλεύρι, 100 γρ φρέσκο βούτυρο, μισό λίτρο γάλα φρέσκο, έξι αυγά, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι
Λιώνομε σε κατσαρόλα το βούτυρο, προσθέτομε...
Χοιρινό με κυδώνι
Ενάμιση κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο κομματάκια, δύο μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα, τρία κυδώνια, δύο λεμόνια ζουμερά, ένα ποτήρι μεγάλο λευκό κρασί, διακόσια πενήντα...
Είχα πρωτοδοκιμάσει το κρίταμο τουρσί – crithum maritimum είναι το βοτανικό του όνομα – σαν σπεσιαλιτέ της Θεσσαλίας. Το ξαναθυμήθηκα μερικά χρόνια αργότερα όταν...
Ξέρετε ότι;
1 Η μαρέγκα χτυπιέται καλλίτερα αν έχομε προσθέσει στα ασπράδια μια πρέζα ζάχαρη;
2 Το παντεσπάνι που θα το γυρίσομε ρολό πρέπει να ψήνετε...
Γλυκό βύσσινο
Τα προλαβαίνετε ακόμα τα βύσσινα, αλλά βιαστείτε
Ένα και ένα τέταρτο του κιλού βύσσινο, ενάμιση κιλό ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό, 1 κουταλάκι χυμός λεμονιού.
Πλένετε...