Ταραμοκεφτέδες
100 γρ ταραμά, ένα κρεμμύδι τριμμένο, 200 γρ μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα βρεγμένο πολύ και στιμμένο καλά, λίγο μαϊντανό, λίγο αλεύρι. Ξεπλένομε τον...
Χορτοκαλίτσουνα
Ζυμάρι: Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, λίγο λάδι, ένα σφινάκι τσικουδιά, νερό χλιαρό, λίγο αλάτι. Ζυμώνομε καλά. Το σκεπάζομε και το αφήνομε μισή ώρα...
Γαλακτομπούρεκο (1)
Την τελευταία Αποκριά, την Τυρινή όπως την λένε, φτιάχνομε το γαλακτομπούρεκο. Είναι έθιμο όπως τα Λαμπριάτικα καλτσούνια το Πάσχα. Που μπορεί να τα...
Παστουρμαδόπιτα (Μικρά Ασία)
Δύο φύλλα σπιτικά ή σφολιάτα, 100 γρ παστουρμάς, 200 γρ κασέρι σε φέτες, τρεις ντομάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες, ένα αυγό. Καθαρίζομε...
Τα κόλλυβα προέρχονται από την αρχαιότητα των Ελλήνων και πέρασαν και στη Χριστιανική θρησκεία. Στην αρχαιότητα έκαναν σπονδές με το στάρι στους θεούς για...
Φασολάδα (ξερή)
Τον χειμώνα, μια φορά τη βδομάδα είναι απαραίτητο να μαγειρεύομε όσπρια. Μια φορά την βδομάδα θα σας γράφω κι από ένα. Λοιπόν:
Ένα πακέτο...
Κρουασάν (1)
Εκατό γρ. μαγιά μπύρας ή τρία φακελάκια ξηρή. Δύο κουταλιές ζάχαρη, ένα ποτήρι γάλα χλιαρό, τρεις κουταλιές αλεύρι.
Κάνομε ένα μείγμα με τα παραπάνω...
Λαχανοντολμάδες
Επτακόσια πενήντα γρ κιμάς μοσχαρίσιος, τριακόσια πενήντα γρ κιμάς χοιρινός, ένα λάχανο, μία φλυτζάνα ρύζι, δύο κρεμμύδια τριμμένα, ένα ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, δύο φλυτζάνια...
Πατατοσαλάτα
Ένα κιλό βρασμένες πατάτες, τέσσερα αυγά βραστά, τέσσερεις πιπεριές μεγάλες, τέσσερα καρότα τριμμένα, οκτώ μεγάλες μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσια (μπορείτε να βάλετε και παραπάνω...
Χοιρινό με τα πράσα αυγολέμονο
Γίνεται πιο νόστιμο με αγριόπρασα. Πιο έντονη γεύση. Αλλά, καλά είναι και τα καλλιεργήσιμα.
Παίρνομε χοιρινό κομμένο σε μερίδες με κοκκαλάκι....
Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα
Μια γαλοπούλα μέτρια, 300 γραμμ. κάστανα, ένα φλιτζάνι τσαγιού γάλα, μια φλιτζάνα τσαγιού βούτυρο ή φυτίνη, μισή φλιτζάνα τσαγιού φρυγανιά κοπανισμένη,...
Καρυδόπιτα (πολύ ωραία)
Πέντε αυγά, ένα ποτήρι ζάχαρη, ένα ρακοπότηρο κονιάκ ή ρακή, ένα κουταλάκι μπέικι, ξύσμα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού, μία κουταλιά γαρύφαλλα, μια...
Αυγοκαλάμαρα (Μ. Ασίας)
Κτυπάς καλά πέντε κρόκους χωριστά και πέντε ασπράδια. Τα ανακατώνεις και χτυπάς λίγο ακόμα. Προσθέτεις δύο δάχτυλα κονιάκ και τέσσερεις στάλες σισαμόλαδο...
Κολοκυθοκεφτέδες με γλυκοκολοκύθα
Την βάζομε, αφού την πλύνομε καλά, κομμένη σε χοντρά κομμάτια να βράσει ελάχιστα, ίσα-ίσα να ξεφλουδίζεται με το μαχαίρι.
Την ξύνομε, την αλατίζομε,...
Ελιές τσακιστές
Παίρνομε ελιές τσουνάτες. Να είναι πράσινες, όχι πολύ λαδωμένες γιατί σαχλιάζουν. Δηλαδή τώρα γίνονται. Τις σπάμε χωρίς να σπάσομε το κουκούτσι τους. Τις...
Σύκα ξερά (συκοπιταρίδες)
Παίρνομε σύκα πολύ ώριμα. Τα πλένομε, τα ανοίγομε χωρίς να χωρίσουν τελείως, τα βάζομε σε σανίδα ή τραπεζομάντηλο λευκό βαμβακερό (όχι νάυλον)...
Μοσχαράκι με μελιτζάνες – Σμύρνη
1 κιλό σε κομματάκια
Βάζομε το μοσχαράκι μ’ ένα ποτήρι λάδι και το τσιγαρίζομε καλά – καλά. Ρίχνομε ένα κιλό βρασμένο...